Yılbaşı gecesi beslenmeye dikkat
Burak GEZEN/ÇANAKKALE, (DHA)
ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Diyetisyeni Özen Kurkur, yılbaşı gecesinde özellikle kronik diyabet, kalp hastalıkları ve mide rahatsızlıkları olanların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi
Özen Kurkur, daha çok yağlı ve şekerli yiyeceklerin tüketildiği yılbaşı gecesine ilişkin şu beslenme önerilerinde bulundu:
“Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın. Nasıl olsa akşam bol bol yiyeceğiz diye gün boyu aç kalmayınız. Yeterli ve dengeli bir kahvaltının ardından gün içerisinde öğün atlamadan ara öğünlerinizi ve öğle yemeğinizi yemeyi ihmal etmeyin. Bu öğünlerde daha çok sizi tok tutacak yağsız ve düşük enerjili yiyecekleri tercih ediniz. Akşam yemeğinde tüketeceğiniz yemeklerin kızartma, kavurma şeklinde değil de ızgara, buğulama, haşlama veya fırında pişirme yöntemlerini kullanarak hazırlanmasına özen gösteriniz. Kırmızı et yerine tavuk, balık, hindi etini tercih ediniz. Tükettiğiniz mezelerin çok yağlı olmamasına daha çok sebze ağırlıklı, peynir veya yoğurtla hazırlanmış olmasını tercih edin. Sofranızda mutlaka bol salata bulundurun. Yüksek yağ ve enerji içeriğine sahip kuruyemişleri çok fazla tüketmemeye çalışın. Aç karnına alkol tüketmeyin. Tüketilen alkol miktarını sınırlandırın. Tüketeceğin tatlıların meyve ağırlıklı veya sütlü tatlılar olmasına özen gösterin.”