Sadık hocam, Siirt'e gelmiş önemli değerlerdendir.
Büyük emeklerle hazırlanmış olduğu ve ücretsiz dağıttı kitabı için kendisine teşekkür ediyorum.
Okuyana belki bir yararı olur düşüncesiyle, “Laboratuvar Test Rehberi” adında bir kitapçık yazmaya (derlemeye) çalıştım.
Kitabı, sağlık çalışanlarından daha çok, hemşirelik, laboratuvar tekniker/teknisyenliği, acil tıp teknisyenliği, vb sağlıkla ilgili okullarda okuyan öğrencilere yardımcı bir ders kitabı olarak da tasarladım.
Ayrıca, kitabın sonunda “Beslenme Alışkanlığı ile Kronik Hastalıların İlişkisi” üç ayrı başlık altında verildi. Söz konusu yazılar Türkiye’deki en yaygın Tıp dergisi olan “Türkiye Klinikleri” inde daha önce yayınlanmıştı.
TEST KAPSAMI
BİYOKİMYA TESTLERİ
HORMON TESTLERİ
İMMÜNOLOJİ TESTLERİ
GENETİK TESTLER
HEMATOLOJİ TESTLERİ
MİKROBİYOLOJİ TESTLERİ
SPERM TESTLERİ
GAİTA TESTLERİ
İLAÇ ÖLÇÜMLERİ
KALIP
Sonuçverme zamanı:
Numune türü:
Numune miktarı:
Numune kabı:
Çalışma yöntemi:
Referans aralığı:
Klinik Kullanımı:
Yanlış sonuç çıkması nedenleri:
Örnek:
İNSÜLİN
Sonuç verme zamanı: 1 saat sonra
Numune türü: Serum (Numunede hemoliz bulunmamalıdır)
Numune miktarı: 400 µL
Numune kabı: Sarı kapaklı tüp
Numune alımı: Gün içinde (diurnal; sirkadiyen) değişimi vardır: Sabah kanında en yüksek konsantrasyondadır. Kan alınır alınmaz derhal santrifüj edilip serum ayrılmalı ve hemen çalışılmayacaksa -20 OC’de (buzdolabının buzluğu) muhafaza edilmelidir.
Hastanın hazırlanması: Klinisyenin isteğine göre açlık veya tokluk ile çalışılabilir. Açlık numunesi alınması için 8-12 saatlik açlık gereklidir. Ayrıca hasta oral hipoglisemik ilaç veya insulin kullanmamış olmalıdır.
Çalışma yöntemi: ECLIA
Referans aralığı:
Açlık <7 gün : 3-20 µIU/mL,
>7 gün : 5-25 µIU/mL
Tokluk : 16-166 µIU/mL
Klinik Kullanımı: Tip I ve II diabetes mellitus, hipoglisemi, insulinoma ve insülin rezistan diabetin değerlendirilmesinde kullanılır. Bununla birlikte, açlık hipoglisemsi hariç insülin ölçümünün çok az klinik değeri vardır. Kişi aç olduğu halde (açlık hipoglisemisi) serum insülin seviyesi yüksek ise, bir islet cell tümörü (insülinoma) düşündürür. İnsülinomayı gerçek hipoglisemiden ayırt etmek için hastaya insülin verdikten sonra C-peptit ölçümü önerilir.
Yanlış sonuç çıkması nedenleri: EDTA’lı kan hemolizli ise, hemolizin derecesine göre sonuç düşük ölçülür. Ayrıca, ağızdan kullanılan doğum kontrol ilaçları, prednisolon, kinin, tolazemid, asetoheksamid, kalsiyum glukonat gibi bazı ilaçlar insülinin yüksek çıkmasına neden olurken, tiazid grubu diüreitkler, etanol, nifedipin, kalsiyum, simetidin gibi bazı ilaçaların kullanılıyor olması düşük sonuç çıkmasına neden olur.
NOT: Kitapçık poliklinik sekreterlerinden ücretsiz olarak alınabilir.
İşsizlik, "En Ağır İş"tir
Sadık hocam, Siirt'e gelmiş önemli değerlerdendir.
Büyük emeklerle hazırlanmış olduğu ve ücretsiz dağıttı kitabı için kendisine teşekkür ediyorum.