Kurtalan Ziraat Odası Başkanımız Hüseyin GÜNBAT'ın Kurtalan ilçemiz hakkındaki sorunlar ve çözümleri üzerine yaptığı basın toplatısının içeriği:
İlimiz akarsular açısından zengin olmasına rağmen sulanabilir arazimiz çok azdır. Sulama amaçlı gölet ve baraj yapımı acilen yürürlüğe girmeli modern sulama tesis ve tekniklerine uygun yapılmalıdır.
- İlimizde araziler veraset ve intikal yüzünden aşırı derecede parçalanmış ve küçülmüş vaziyettedir. Köye dönüş projeleri çerçevesinde araziler toplulaştırılmalı ve gerekli alt yapı oluşturulduktan sonra rantbal şekilde sahiplerine dağıtılmalıdır.
- İlimizde kırsal kalkınma projesi uygulanmalıdır.
- İlimizde yeterince Tarımsal Mekanizasyon girmemiştir. Bunun için gerekli finansal tedbirler alınmalıdır.
- Üretici örgütlerin kurulması özendirilmelidir.
- Tarımsal girdi fiyatlarıyla ürün fiyatları dengelendirilmelidir.
- Tarım sigorta sistemine geçilmeli ve Tarım kesimi sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmalıdır.
- İlimiz için bir yayım ve eğitim projesi uygulanmalıdır.
- Küçük baş hayvancılığın geliştirilmesi için yaylalar serbest hale getirilmeli ve gerekli alt oluşturulmalıdır.
- Tarımsal kalkınma kooperatiflerinin kurulması kolaylaştırılmalı, kurulmuş olanların proje kabulüyle kredilendirilmeleri ivedikle yapılmalıdır.
- Sözleşmeli çiftçilik, gerekli yasal önlemler alınarak yaygınlaştırılmalıdır.
- Sözleşmeli çiftçi modeliyle belli köylerde ekonomik sayıda çiftçilere damızlık hayvanları ürettirip yetiştiricilere kredili olarak buralardan hayvan temini sağlanmalıdır.
- Besicilik projeleri uygulanmaya konulmalıdır.
- Hayvancılığın ıslahı için özel suni tohumlama projeleri uygulamaya konulmalıdır.
- T.C Ziraat Bankası kredileri kredi faiz oranları uygun bir sevyeye düşürülmeli, müteselsil kefalet sistemine işlerlik sağlanmalıdır.
- Yemden K.D.V kaldırılmalıdır (%8)
- Arıcılık sektöründe ana arı üretiminde kovan üretimine, gezginci arıcılıktan arı hastalıkları ve ürün pazarlamasına kadar özel projeler hazırlanmalı ve yürürlüğe konmalıdır.
- Hayvan hastalık ve zararlarıyla ilgili bütçe artırılmalıdır
- Kaynak kullanımı destekleme fonu yeniden bölge için ihdas edilmelidir.
- Örtü altı sebze yetiştiriciliği için özel projeler uygulanmalı ve desteklenmelidir.
- İlimizin önemli bir ürünü olan Siirt Fıstığının geliştirilmesi ve yeni platasyonlar kurulabilmesi için çiftçimiz desteklenmelidir.
- İlimizin kalifiye yeterli miktarda teknik ve sağlık elemanının istihdamı sağlanmalıdır.
- İlimizde Turizmin gelişmesini çok önemsiyoruz. Özellikle inanç turizmi açısından ilimiz iyi bir potansiyele sahiptir. Merkeze bağlı Aydınlar ilçesinde bulunan evliyaların türbeleri ile ulaşım yolu yapılması ve bu ilçenin altyapısının hazırlanması turizme elverişli duruma getirilmesi. Ayrıca Baykan ilçemize bağlı bulunan Ziyaret beldesinde bulunan HZ.VEYSEL KARANİ türbesinin yeniden restore edilerek gelen ziyaretçiler için turizme yakışır konaklama tesisleri hizmete açılmalı.
- Ayrıca ilimiz 15 sene olağanüstü hal durumu ile yönetildi. İlimizin ekonomik ve sosyal açıdan gelişmesi için ilimizde 15 sene ekonomiküstü hal kapsamına alınması durumunda faydalı olacağını düşünüyoruz.
---
KAYNAK: w w w .KurtalanZiraatOdasi. org. tr
www.KurtalanZiraatOdasi.org.tr
"BİZİM YANIMIZA GELEN HİÇ KİMSE GELDİĞİ GİBİ AYRILMAMIŞTIR"Şeyh Muhammed Kazım KS