4 sonuçtan 1 ile 4 arası
  1. #1

    SİTE KURUCUSU
    Array
    Üyelik tarihi
    31.07.2005
    Yer
    Siirt
    Yaş
    40
    Mesajlar
    13.496
    Tecrübe Puanı
    10

    Standart Pervari Balı, Türk Patent Enstitüsü Tarafından Tescil Edilmiştir

    Lezzeti, şifası ve kalitesiyle aranan bir bal olan Pervari Balı Osmanlı Sarayında da tüketilen bir bal olarak bilinmektedir.
    Pervari Balı
    Pervari ilçesinin yöresel ürünleri arasında en önemli olanı şüphesiz ki çok eski zamanlardan bu tarafa haklı bir şöhrete sahip olan Pervari Balıdır. Pervari balı diğer ballardan ayrılan bir çok özelliğe sahiptir. Bu bal geleneksel usullerle karakovan ve örme sepetlerde üretilmektedir.

    Pervari karakovan balının önemli bir özelliği gerek örme sepetlerin, gerekse veya bir metre uzunluğunda, 30 santim kalınlığında yuvarlak dut ağacının içi oyularak yapılan kara kovanların içine, temel petek konulmamasıdır. Diğer suni peteklerden farklı olarak, arıların içini doldurdukları temel petek de arılar tarafından yapılmaktadır. Bu sebeple karakovan balının peteği de rahatlıkla yenilebilir ve şifalıdır.

    Pervari Balı diğer birçok yöremizde üretilen sarı renkli ballara göre daha beyaz renklidir ve orijinal Pervari Balının üretiminde kesinlikle şeker, yem, katkı maddesi vb kullanılmamaktadır. Pervari Balı'nın, kalp, karaciğer, bağırsak, mide, tansiyon, kan dolaşımı ve damar hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Sigara içenlerin yemek borusunu temizlemek için de tercih ettiği balın, afrodizyak etkisi de vardır. Bu özellikleri sebebiyle Pervari Balı ülkemizde şifa kaynağı olarak görülen ve aranan birkaç baldan birisidir.

    Lezzeti, şifası ve kalitesiyle aranan bir bal olan Pervari Balı Osmanlı Sarayında da tüketilen bir bal olarak bilinmektedir. Yazar M.Lütfi İkiz anılarında Pariste sürgünde bulunan Osmanlı Padişahlarından Sultan Abdülhamidin oğlu Abid Efendiye sürgüne gönderilmeden önce sarayda yaşarken çok sevdiğini bildiği Pervari Balını göndermeyi ihmal etmediğini anlatmaktadır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendisiyle röportaj yapan Hasan Kaçan'a, "Enerjimi Pervari Balına borçluyum" dediği bu balın sırrı, Siirt'in Pervari İlçesi'ndeki Yazlıca (Herekol) Dağının taze çiçeklerinden gelmektedir. İlçede 600 metre ile 3000 metre arasında değişen yükseltiler çok zengin bir flora kaynağı sunmaktadır. Üçgül, yonca, adaçayı, kekik, ballıbaba, peygamber çiçeği, geven, engerek otu, sığır dili, fiğ, kenger gibi yüzlerce çiçek ve bitkilerin oluşturduğu flora çeşitliliği ve nektarlı bitki bolluğu da balın kalitesini etkileyen çok önemli faktörlerdir.

    Pervari Balının çok eski tarihlerden bu tarafa tanınması, halkımızın bu bala olan ilgisi sebebiyle yöre balının korunması, istismarının önlenmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsüne başvurulmuştur. Pervari Balı, 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 12. maddesi gereğince 27.07.2003 tarihinden geçerli olmak üzere Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilerek korumaya alınmış ve bu karar 27.07.2003 tarihli Resmi Gazetede ilan edilmiştir.

    Pervari Balı bu anlamda korumaya alınan ilk bal olma özelliğini taşımaktadır.


    Türk Gıda Kodeksi
    2000/39 sayılı Bal Tebliğinde :
    Pervari balında bulunan değerler :
    Nem miktarı % 20 den fazla olamaz
    13.0
    Asitlik miktarı 40 meg/kğ. dan fazla olamaz
    ---
    Hidroksimetil furfurol miktarı 40 mg/kğ"dan fazla olamaz
    1.54
    Diastas sayısı 8"den az olamaz
    9.67

    Pervari balı, kehribar-amber renginde olup, bileşiminde mineral maddelerden potasyum, kalsiyum, kalsiyum oksit, kükürt, klor, fosfor, magnezyum ve silisyum oksit mevcut olup, iz elementlerden bakır, İyot, demir ve çinko bulunmaktadır. Ayrıca B grubu vitaminler ile C,E ve K vitaminleri bulunur.

    Bu özelliklerinden dolayı Pervari Balı beslenmede önemli bir yeri olup, ülkemizde üretilen Anzer balından sonra aranan bir baldır.

    Kaynak: Siirt Ajans

  2. #2
    Eşref EREZ

    ASAYİŞ B€RKEMAL
    Array
    Üyelik tarihi
    19.05.2006
    Yaş
    45
    Mesajlar
    6.566
    Tecrübe Puanı
    10

    Standart

    pervari balı vazgeçilmezlerimdendir
    daha tadına varmamışlara tavsiye ederim
    ilaç mübarek lezzetinin yanında şifasıda tartışılmaz bir besin kaynağı
    BİZ ARTIK ÜÇ KİŞİYİZ
    BEN , KEYFİM VE KAHYAM..!



  3. #3
    Teğmen Array
    Üyelik tarihi
    09.08.2006
    Yaş
    43
    Mesajlar
    3.349
    Tecrübe Puanı
    81

    Standart

    e şimdi olsa da yeseydik
    her derde deva hem tatlı besin maddesi hem de ilaç

  4. #4
    PRENSES Array
    Üyelik tarihi
    24.09.2006
    Yaş
    27
    Mesajlar
    815
    Tecrübe Puanı
    31

    Standart

    paylaşım için saol
    bi ara tadına bakarız...


 

Benzer Konular

  1. isminizin anlamini ögrenmek istermisiniz
    By neset in forum TATLI SOHBET ODASI
    Cevaplar: 11
    Son Mesaj: 11.03.2011, 14:13
  2. TC vatandaşlık kanunu onaylandı
    By HaYaT in forum HUKUK BÜROSU
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 14.06.2009, 14:22
  3. Türk Adının Anlamı
    By by_ex in forum TARİHİMİZİ BİLELİM
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 18.01.2009, 16:06
  4. Gençliğe Hitabenin Açiklamasi
    By EtTe_056 in forum DÖNEM ÖDEVLERİ - DOSYA TEZ'LER
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 29.12.2008, 16:50
  5. GeneL O)LARAK) TARİH
    By NyHaT in forum DÖNEM ÖDEVLERİ - DOSYA TEZ'LER
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 16.12.2008, 16:47

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •