Web Standartları ve CSS yazımı
CSS moda, moda ki ne moda kendini Microsoftun IE7sini bile kattırdı. Öyle bir moda ki Firefox ile IE arasındaki savaşı alevlendirdi. W3 tarafından standartları yapıldı (kime göre, neye göre hala bir açıklaması yok) Bunların arasında en kesin doğruluğu olan ise, CSS in azımsanamayacak kadar genişlemiş ve internet hayatının içine girmiş olması.
CSS yazması hiç zorda eğil aslında, deneyenler bilir. Belli komutlar ile sonuca gidersiniz, PHP gibi dinamizmi olmayan bir dil. O yüzden yapacaklarınız gayet sınırlı ve açık. CSS yazarken düzgün yazmak, size her zaman + puan kazandıracaktır. Düzgün CSS yazmak için kendi kafamda oluşturduğum birkaç madde var, Bunu sizlerle paylaşmak istedim.
#ID nedir, .CLASS nedir ?
CSS de 2 tarz tanımlama vardır. İlki #ID dediğimiz benzersiz stil tanımlamaları için kullanılır. Web Standartlarına göre bir sayfa içinde kesinlikle 2 tane aynı ID kullanılamaz. Bunun sebebi ID nin hem sayfa içinde ulaşım için kullanılması (# linkleri) hemde javascript ile birlikte uyumlu çalışırken sadece tek bir alan için kullanma gerekliliği.
.CLASS ise tam tersine sayfa içinde istediğimiz kadar kullanabileceğimiz bir stil tanımlaması. Bir tane class stilini birçok html tagına aynı anda verebilirsiniz. Javascript ile kullanımı pek yaygın olmadığını düşündüğüm classlar aslında sitenizdeki stillemenin başrol oyuncuları olacaktır.
Peki Nereye #ID, Nereye .CLASS ?
Aslında kişiye göre değişir bu kavram. Yani isteyen istediği kadar birbirinden benzersiz olacak şekilde ID tanımlayabilir. Ama aynı şekilde 1 tane CLASS tanımlayıp 10 yerde kullanmak, tabii ki hem CSS optimizasyonunuz hemde site kullanılabilirliği açısından daha etkili olacaktır.
Kişisel tercihim olarak, ID stillemesini her zaman en büyük, bir tane daha benzeri olmayacak, yada özel JS kodları ile etkileşim gerektirdiğinde kullanıyorum. CLASS stillemelerini ise, genelde dinamik kodlar içine eklerken kullanmak sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırıyor. Yani bir Joomla haberini içine alacak div her haberde tekrar edip, aynı stili baskılayacağından o stil her zaman class ile yaratılması daha kullanışlı ve standartlara uygun olacaktır.
Bu kadar anlattın, nasıl yazıcaz bunları ?
id için , #IDADINIZ { css özellikleri }
class için .CLASSADINIZ {css özellikleri }
canlı örnekler vermek gerekirse şunları gösterebiliriz.
.icerik { color:black;}
#cerceve { width:500px;}
CSS i doğru tanımanız için ufak bir giriş dökümanıydı bu. CSS hakkında Makalelere zaman buldukca joomla!türkiye sitesinde yer vermeye devam edeceğim. CSS ile ilgili sorunlarınızı, özel mesaj ile bana sorabilirsiniz, elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım.
Yazar Onur Özkan