-
GERÇEK DOST-NASİHAT
Bir zamanlar delikanlının bir askerden gelir.
Babası ile konuşurken sık sık benim şöyel arkadaşı var, burada çok iyi dostlar edindim, gibisinden sürekli anlatıp dururmuş.
Baba bu kadar kısa bir dönemde böyle samimi dostların olamayacağını bildiğinden seslenmezmiş,
ama delikanlı durmadan bahsetmeye devam ediyormuş. birgün baba dayanamamış ve ona demişki,
-Madem bu kadar iyi dostların var onların dostluklarını bir denememize ne dersin? delikanlı kabul etmiş. baba;
-Bak oğul, sen şimdi hangi arkadaşını kendine çok yakın görüyorsan ona git ve ona deki, ben memlekette birleri ile kavga ettim ve adamı çok fena hırpaladım. adamı hastaneye kaldırdılar. belkide adam ölmüştür. bende düşündüm en yakın arkadaşımın yanına gideyim o beni birkaçay beni saklar. Benim en yakın arkadaşım olarak senin yanına geldim. bnei burada bir müddet saklarmısın? de demiş. Ve oğlunu yolcu etmiş.
Oğlu babasının dediğini harfiyyen yerine getirmiş. Arkadaşının yanına varmış, babasının söylediklerini söylemiş. arkadaşı ona;
-Kardeş kusura bakma ben böyle bir şey yapamam, hatta ben seni ne gördüm nede bilirim.
Bunun üzerine delikanlı birkaç arkadaşını daha ziyaret etmiş, fakat hiçbirinin olumlu cevap vermemesi üzerine üzgün bir vaziyette baba ocağına geri döner. Tabi babası hiç şaşırmaz ve ona;
-Oğlum! şu koyunlardan birini al ve gel der.
Delikanlı koyunu alır gelir. Adam koyunu keser ve bir çuvala koyar ve;
-Oğlım bu çuvalı al, falan köye git, orada falan ağa var onu bul ve ona; benim oğlum olduğunu, memlekette biri ile tartıştığınız ve kazara tartıştığın kişiyi öldürdüğünü söyle. Bundan babamın dahi haberi yok de. babam sizden bahsederdi bende cesedi alıp size geldim der.
Mevsim patates ekme mevsimi. Delikanlı babasının dediğini yapar köye gider ve adamı kahvede bulur.
Babasının dediklerini adama anlatır. Adam;
-Gel seni kimse görmesin. hemen gidelim. giderler tarlaya çuvalı gömerler. Ardından eve gelirler delikanlıya güzelce banyo yaptırır, üzerini değiştirir ve bir müddet misafir ettikten sonra evine yolcu eder. Köye gelir olanları babasına anlatır ve babasına;
-Baba gerçekten dost olan bir kişi.Babası;
-Daha bitmedi oğlum der.
Aradan bir müddet geçer ve oğlunu tekrar o köye gönderir ve derki;
-Köye git, büyük bir ihtimalle kahvededir, kahveye otur ve arkadaşımın aleyhinde konuşmalar yap ve cevabını bekle. Delikanlı denileni yapar.kahvede oturan baba dostunun aleyhinde konuşmaya başlar.
Mevsimlerden patates sökme mevsimidir. baba dostu;
-Evlat biz birkaç kötü söze patates sökecek değiliz. der.
işte biz bu kıssalarla büyüdük ve kendimize bunları düstur edindik.