Bana Bir Sey Olmaz Demeyin!!!
Pek çok hastalıkta erken teşhis gerçekten hayat kurtarıyor. O halde sağlık kontrollerini önemsemeli, yılda sadece birkaç saatinizi ayırarak bir check-up yaptırmalısınız. Bütün yeni yıl, bayram mesajlarında birbirimize ne diyoruz? Önce sağlık! Peki kendi sağlığımıza başkalarına tavsiye ettiğimiz kadar önem veriyor muyuz? Pek çoğumuz bu soruyu "çok az" diyerek cevaplıyor. Oysa yılda sadece birkaç saatinizi ayırarak olası pek çok hastalıktan korunabilirsiniz. Yaşınız kaç olursa olsun bazı tedbirleri alarak hayata daha sağlıklı bakmak için check-up yaptırmanız son derece faydalı.
Check-up ama nasıl?
Günümüzde birbirinden farklı birçok check up paketi var. Sağlığına önem vermek isteyen kişiler kendi bütçelerine göre bu paketlerden birini tercih ediyor. Check-up birçok merkezde paket halinde yapılıyor. Her hastaya aynı paket program uygulanıyor. Check-up sonucunda birçok kişi çıkan sonuca göre "ben sağlıklıyım" şeklinde bir düşünce içine giriyor. Oysa bilimsel olarak check yapmak istiyorsanız bu doğru bir uygulama değil. Kişiye özel sağlık riski değerlendirilmesi tercih edilmelidir. Yaş, cinsiyet ve ailevi öykü ve tıbbi muayene birlikte değerlendirilerek şahsa özel check-up yapılmalıdır. Mesela, ailesinde meme kanseri olan bir kadın mammografiye daha erken başlamalıdır.
Ne zaman yapılmalı
Check-up konusunda yapılan son araştırmalar ilginç verileri ortaya koyuyor. Birçok check-up paketinde olan kan ve idrar tahlilinin herkese yapılmasının gereğinin olmadığını bilimsel çalışmalar söylüyor. Muayene sırasında hastada kansızlığa ilişkin bir bulgu saptanırsa; kan tahliline gerek vardır. Biz burada muayene ile birlikte gelen kişiye onlarca soru soruyoruz. Ben gencim bana bir şey olmaz dememek gerek! Sağlıklı bir kişinin 20 yaşından itibaren sağlık kontrollerine başlaması gerekiyor. Elbette bu yaşta her testin yapılmasına gerek yok. Ancak kalp-damar hastalıklarında büyük rol oynayan kolesterolün bu yaştan itibaren ölçülmesi gerekiyor. Eğer kolesterolünüz normal çıkarsa 5 yılda bir tekrarlanması yeterli.