-
Namaz İçin Ağlanır mı?
[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ]
Namaz için ağlanırmı?
Yıllar önce bir otobüsle yolculuk ederken sabah namazının vakti girmişti Her yolculukta yaşadığım “namaz sancısı” her yanımı öylesine kaplamıştı ki[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] uyuyamıyordum Şoför bir türlü mola vermiyor[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] vakit gittikçe daralıyordu
Birlikte yolculuk ettiğimiz arkadaşıma yöneldim:
— Namaz geçmek üzere Ben şoföre namaz için ricada bulunacağım Durmazsa ineceğim[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] dedim Kaşlarını çattı[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] alaycı bir ifadeyle:
— Ya sen aklını mı kaçırdın[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] dedi
Şaşırdım[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] üzüldüm[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] kırıldım Namazlarını kılan bir kimseydi o Gerçekten ben aklımı mı kaçırmıştım? Otobüste mışıl mışıl uyuyup[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] Rabbimi düşünmeden oturmalı mıydım?
Kendimi sorguladım Sabah namazını bu kadar düşünmekte haksız mıydım?
Oysa bir gece dayısına misafir olan babam[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] sabah hıçkırık sesleriyle uyanıyor Dayısının oğlu çocuk gibi gözyaşı döküyor Sebebini sorduğunda aldığı cevap ilginç:
— Sabah namazına kalkamadık Baksana[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] güneş doğmuş; onun için ağlıyorum
Evet[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] namaz için ağlanır[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] namaz için akıl kaçırılır[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] ona can ve canan feda edilir Ne yazık ki[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] şimdi bu gerçek tam anlaşılmıyor
Öyle bir çağda yaşıyoruz ki[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] sabah namazını düşünmek “delilik”[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] kalkamayınca ağlamak “gariplik” olabiliyor! Gerçekten sabah namazını kaçırınca üzülmemiz gerekmez mi?
“İmandan sonra en büyük ve en mühim mesele olan namaz”ın bir vakti geçirilince hiçbir şey olmamış gibi normal mi karşılamalıyız?
Sabaha kadar dünya kupası maçlarını izlemek mantıklı[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] ama Kur’an’da en fazla emredilen ibadet olan namazı düşünmek gereksiz mi? Oysa sabah uyanamadığı için üniversite sınavını kaçıran bir genç[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] üzüntüsünden[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] kahrından[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] yeri göğü yıkabiliyor
Peki[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] Peygamberimizin (sav)[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] iki ayrı hadiste[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] “Dünya ve içindekilerden hayırlıdır” dediği sabah namazının sünneti ve farzı[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] bir maç kadar önemli değil mi? Dünya ve içindeki tüm hazinelerden daha değerli olan sabah namazı[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] bir üniversite imtihanı kadar ehemmiyet taşımıyor mu?
Bir ankete göre[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] ülkemizde namaz kılanların oranı yüzde 25[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] kılmayanlar ise yüzde 75 Beş vakit namaz kılan mü’minler içinde[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] haftada[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] ayda veya birkaç ayda bir namazını kaçıranların sayısı oldukça fazla ysa sabah namazı ve tüm farz namazlar[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] başta Peygamberimiz (sav) ve onun güzide ashabının üzerinde titrediği muhteşem bir ibadettir Bir mü’min namazını kaçırdığında “aklını kaçırmış gibi” deli divane olmalı[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] dünyası kararmalı[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] yemek yiyecek bir iştah bulamamalı[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] kendini cezalandırmalıdır
Ve hepsinden önemlisi[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] namazı kaçırmayı kesinlikle “sıradan” bir olay gibi görmemeli[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] “olabilir” kabul etmemeli; nefsine[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] gaşetine[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] uykusuna isyan etmelidir Hemen[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] “Nerede hata ettim? Hangi tedbiri almalıyım ki[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] bir daha bu acıklı azaba düşmeyeyim?” diyerek çözüm arayışına girmeli[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] çözümü bulmalı ve derhal uygulamalıdır
Çünkü söz konusu olan çocuk oyuncağı değil[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] basit bir hadise değil[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] üç günlük dünya hayatını ilgilendiren bir mesele değil Sözünü ettiğimiz; bizim[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] kâinatın ve her şeyin Sahibi[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] Sultanı[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] Yaratıcısı olan Allah’ın huzuruna girme; Onun dergâhında secdeye kapanma; canımız[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] cananımız[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] biricik varlığımız[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] sevenimiz[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] sevgilimiz olan Zât-ı Zülcelâle ibadet etme meselesidir
[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ]
Dünyada hiçbir şey bundan daha mühim[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] daha lüzumlu[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] daha sevimli[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] daha vazgeçilmez olamaz Eğer burada bir eksiğimiz varsa[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] hata bizdedir Kulu olmakla iftihar ettiğimiz Rabbimiz bizden namaza karşı umursamazlık[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] vurdumduymazlık istemiyor Ümmeti olmakla şereflendiğimiz sevgili Peygamberimiz (sav)[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] bize ihmalkârlığı değil[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] aksine hassasiyeti emrediyor
Namaz konusunda nasıl bir durumda olursak olalım[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] ister onu haftada bir[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] ister yılda bir[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] hatta birkaç yılda bir kaçırıyor olalım; yeni bir ubudiyet şuuruyla donanmak[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] yeni bir cehd ve gayret kılıcını kuşanmak[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] yeni bir tebliğ ve ikaz harekâtı başlatmak durumundayız
Cemil Tokpınar
Araştırmacı - Yazar
-
Ağlanır tabi. Ben nasıl ağlayanları gördüm hemde.. Bizim burda komşunun 8-9 yaşlarında bi kızı var. Bi vakit namazını kaçırırsa hıçkıra hıçkıra ağlıyo. Annesi onu zao zor teselli ediyo. Hayatımda böle bişi görmedim..
-
-
sahabiler namazda birbirlerini hıçkıra hıçkıra ağlamalarıyla tanırmış..
-
Bırak Ağlamayı Uğrunda Ölünür Bile
-
Tabi ağlanır.ALLAH (c.c) karşısına çıkıyorsun.
-
Namaz benim için kılmaya başladığım ilk zamanlar elbette bir ibadetti. Ancak namaz benim için daha sonra yaşamımın büyük bir parçası oldu. Kılmamak mı? Allah esirgesin. Namaz bir ibadet değildir. Namaz kulun dostuna kavuşması ve O'nda erimesidir. Namaz Ahireti dünyada yaşamaktır. Namaz belki ruhun bedenden ayrıldığı en değerli anlardır. Rabbim ayırmasın inşaAllah...
-
tabikide namaz için ağlanır ... namaz kılmak insana huzur verir .. paylaşımın için tşkler..