-
eski sözlükte siirt<<<
eski sozlükte siirt yazılınca cıkan bir kac yorumu paylasmak istiyorum..
1-[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ]'la [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] arasinda kalan bir $ehir.. [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ]'daki cogu $ehir gibi konu$ma dili [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ].. yerli halki endustriyelle$me konusunda cok yol katettiklerini anlatiyor.. $ehirden gece 1-2 gibi yola cikan bir konvoya takilarak cikabiliyorsunuz.. bunun sebebi [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ]'a giden yolun bir [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] arasindan gecmesi dolayisiyla pusuya cok hazir olmasiymi$.. [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ]lilar gibi buranin da insanlari gayet [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ].. kalacak yer kesinlikle problem..
2-battaniyesi ve fıstığı ile ünlüdür
3-[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] varken kalması geçekten problem olan illerden biriydi...kürtler kadar arap kökenli vatandaşlarımızında yaşadığı illerden biridir...[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] tarlalarının yanından geçmek bile cesaret ister (zira tek geçim kaynağı bu tarlalar olan insanlar tarlalarına gözetleme kuleleri dikmekte ve ellerinde tüfek ile hırsızları beklemekteler)...arap ve kürt kökenli vatandaşları ayırmak için ellerine veya kaş çevresine bakmanız yeterlidir...eğer dövme varsa o kişi, araptır...ve hatta her aşiretin kendi dövmesi bulunur...
4-
zorlama oluşturulmuş bir şehir gibi duruyor. sonradan oturtulmaya çalışılmış, bıttım ağacının gövdesi aşılanarak üretilen siirt fıstığı şimdilik tek önemli geçim kaynakları. halkın çoğu işsiz. gelir düzeyi düşük. şehrin önemli geçim kaynağını askerler oluşturuyor. garip bir ticari anlayışları var. kredi kart ile alış veriş yaptığınızda fişin üstünü imzalamaya kalkarsanız küsüp alınıyorlar. kesinlikle imzalatmıyorlar. battaniyesi, fıstığı, pervari balı, bıttım sabunu ve büryanı ile ünlü. olmasa da olur bir şehir diyebiliriz.
5-guneydogu anadolu'nun cikmaz sokagidir siirt bu $ehirden sadece girdiginiz yoldan cikabilirsiniz eger duz gidip nasil olsa bir yere cikacak bir yol bulurum derseniz yanilirsiniz efendim [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] yoluna cikarsiniz ve oradan da otesi yoktur i$te.
$eyhler ve ziyaretler $ehridir siirt ve huzunlu ve gri ve karanlik ve umutsuz bir $ehirdir. kendi ilcesi olan [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ]'i da il olarak gordukten sonra mutsuzlugu ve umutsuzlugu daha da buyumu$tur siirt'in.
kendine ragmen bir [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] cikartmi$tir ama siirt hala tam 10 sene sonra meyve verecek olan [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] fidelerine bakip boyle huzunlu bir gayret sarfetmektedir geli$me, ilerleme yolunda..
6-otobüslerinin le$ gibi kokmasıyla nasıl bir yere gittiğiniz hakkında ufak bir bilgi edinebilceğiniz, $ehir içine girdiğinizde ise kaldırımlarda oturan binlerce adamın yoldan geçen bir kıza 5 dakika boyunca baktığı, yazları [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] eyleminin gerçekle$tiği ender memleketlerden biri..
7-ineklerin şehrin merkezinde dolaştığı yetmiyormuş gibi çöpleri karıştırdığı acaip bi şehir.kız tepesi diye bi tepeleri var orayı da kızların yerine inekler basmış
8-büryan denilen et yemeğini yemeden geçmeyin derim.inekler artık günlük hayata uyum sağlamışlardır netekim kornaya basarsanız kenara çekilirler.eskiden il merkezinde arap kökenliler, ilçelerde ise kürtler çoğunluktaydı şimdileri ise ilçelerde tarım ve hayvancılıkla geçinen kürt halkın merkeze göç etmesi sonucu merkezde de kürtler çoğunluktadır.bu göçün sebebi ise çok enteresandır.pkk köyleri basıp köylülerden haraç olarak ürettikler ürünlerin bir kısmını alırmış, askerde gelip bunları yardım ve yataklık etmekle suçlarmış.doğal olarakta bir süre sonra onlar da şehir merkezine göç etmek zorunda kalmışlar.bundan 15-20 yıl önce çarşı esnafı ve halk arapçayla anlaşırdı ama şimdilerde bu dil kürtçeye dönüşmüştür.şehrin merkezinde tüm sokaklar işsizliğin simgesi olan kahvehane ve internet kafelerle doludur.
9-30 yıl sonra sinema izleme keyfine varabilmi$ $ehir..
10-askerlik stresimiydi bilmem ama her carsi izninde isot lahmacun kunefe salonunda yedigim kunefe gibisini hala hicbiryerde yemedim. arzu pastanesi'ninde profiterolu cok basariliydi. gultekinler lokantasinda cop sis iyiidir.7 ay boyunca adam gibi doner yemedim, buryan yemekte nasip olmadi vukuat yeme korkusundan. omurtak kislanin kerane tatlisi ise vazgecilmez bir (''lezzetti'')!!!
11-istanbul şubesi fatih'teki [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] olan güzide! ilimiz...
12-gecenin bir vakti arabayla giderken inekler tarafından yolumun kesildiği sevgili memleketim.bir an inmesem mi diye düşünmedim değil.
13-küçük bir çocuğun insan(sız)lığa başkaldırısıdır siirt.
orda uzaklarda bir yerdedir. giderken de gelirken de hep uzaktadır:
sokakları otlu peynir kokar,
insanları küf.
peynirden değil
nefretten.
paylaşılamayan nedir sanki?
bilmez ki hiç çocuk:
almadan vermedikçe
herkes bir ayrımın kıyısında kendi türküsünü söyler
kürt, türk, arap derken
zaman geçer
büyür çocuk
orda öğrenmiştir ilk
seni, beni, ayrılmayı
benzemeyeni yadırgamayı
öğretileni reddetmeyi
bilmez ki hiç çocuk
düşünmeyi denemedikçe
küçük bir çocuğun insan(sız)lığa özlemidir siirt
çok gözyaşı dökülmüştür
yağan [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ]la karışık yağmurdur
ve hep önce
ilk önce
çocukları ıslatır
bilmez ki hiç çocuk
güneşi görmedikçe
küçük bir çocuğun insan(sız)lığa yakarışıdır siirt
öldürmeyin artık
ne benim babamı
ne onun babasını
yüreğime saplamayın acıyı
büyümez ki hiç çocuk
değişimi görmedikçe
inanmayı bilmedikçe...
([Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ], 30.09.2006 11:52)
14-siirt siirt kokarken üstünüz, hasan ve keyf'ini görürsünüz biraz ilerlerseniz.
güneş üstünüzden havalanır dogmak icin...
<<<<<evet sizde artık dısarıdan nasıl bakıldıgı ve fikir sahibi olundugu konusunda biraz bilgi sahibi oldunuz.....
-
hayret daha kimse yorum yazmamıs :))
-
cok eskı vede cok anlamlarları olan bı konuya degenmıssınız abıcım tekrar eskılere donmek ve bu bılgılerı hatırlamak cok hosuma gıttı .... bılgı ıcın yurekten kutlarım.. saygılarımla
-
bu güzel ve eski toprak kokan paylaşımın için çok teşekkür ederim bütün yorumların çok güzel olmuş. ben siirtli değilim hiç gelmedimde ama oralardan duyduklarım ve bir iki defa van'a gelmişliğim var birazda orayı anımsattı. bu güzel paylaşımın.
anlattıkların şuanda istanbuluda pek aratmıyor değil (bazı yorumların)o yüzden baya hoşuma gitti.en çok şu yorumun dikkatiim çekti. sağol abi..
ellerine emeğine sağlık..
$ehir içine girdiğinizde ise kaldırımlarda oturan binlerce adamın yoldan geçen bir kıza 5 dakika boyunca baktığı, yazları [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] eyleminin gerçekle$tiği ender memleketlerden biri..
-
arkadaşlar yorum yazmaya ve okumaya değer bir konu bence göz atın..
abi tekrar ellerine emeğine sağlık..
-
rica ederim rose.... konuyu begendigine sevindim....
-
böyle güzel bi konu beğenilmez mi? abi..:98:
-
Fikir sahibi derken neyi kasettin kartal abi anlamış değilim..
10. şıkta omurtak kışlasında vatani görevini yapan bir asker olduğu belli oluyor bu yazıyı yazan kişinin...
Kız tepesinde kızlar yok ama inek var diyor.. yalan atıyor bu her kimse...
Her taraf peynir kokuyor insanlar küflenmiş diyor... Kuru iftira..
Herkes sadece kürtçe konuşmuyor... Kürtün arapça konuştuğu, arabında kürtçe konuyştuğu çok görülmüştür.
ve memleketimizde bu gelenek kürt, türk, arap kardeşliği devam etmekte...
İlimiz Misafirperverdir bu konularda...
Siirt'in güzelliğini anlatmış.. gittiği lokantalardan belli oluyor.. nerde ne yenir biliyor..
Ama bu askere bir konuda üzüldüm.. güzel bir döner yememiş.. ve vukuat olmasın ceza almasın diye büryan yememiş hiç.. çünkü askerlere yasakmış...
Peki yasaklar niçinmiş bilmiyor mu? sanki görende diyecek kışla içinde yasaklara uyuyor bu...
2006 yılında yazmış.. o zamandan çok öncede siirt gelişmişti...
kışlada veya genelde ilçe ve köylere göreve gittiği için Siirti onlarla karıştıyor gibime geldi...
az önce miting oldu.. ve hiçbir olay olmadı.. en ufak bir olay bile ya...
Asker arkadamış neyi anlatıyor burda ya.....
Ama Siirt'e görev yapmaya gelipte hiçbir şekilde üzülerek gitmemiştir...
Hep özlemiştir Siirt'i..
önce gelmek istemese de alışır ve çok sever siirt'i...
Siirt'in misafirperliğine mahcup olur...
Kimleri görmedik ki Siirt için kitaplar makaleler yazan...
Samsunda gösteri tatbikat bölüğü komutanın üzerinde hergün 3.komando tugayı t-Short'ü vardı..
Oda bir zamanlar Siirt'e görev yapmıştı...
Seviyorum Siirtimi... Aşığım... ve burdan gitmeyede hiçbir niyetim yok...
Vereceksem son nefesimi memleketimde veririm...
Kartal abi çok teşekkür ederim.
-
Fikir sahibi derken neyi kasettin kartal abi anlamış değilim..
<<<<<<<<<<<<<DEMİS DERBEDER ebi ben diyorumki eski sozluk demokratik ve hur bir ortam taraflı tarafsız herkes yorum yazabilir ve eski sozlukte SİİRT yazılınca neyle karsılastıgımı gostermek istedim....aslında insanların kafasındaki kotu imajları silmek istiyorusak siirt siteleri dısında kalan yerlere yorum yazıp onyargılı insanların yaptıgı yorumların yanındada bizim yorumlarımızı yazmamız lazım....acaba benim siirte olan hayranlıgım ve sevgim hakkında suphenizmi var kotumu ettim.....
-
Önemli bir konuya değinmişsin Kartal abi.
Maalesef bu ve benzer sitelerde bilgi sahibi olsun-olmasın herkes yazı yazıp alakasız yazılar yazabiliyorlar. Bizler bu tür sitelere doğru şeyler yazmalıyız ki, o sayfalarda arandığında doğru bilgiler ve doğru cümleler de okunsun.
Sadece yanlışları okumak, bir müddet sonra yanlışı doğru kılar, Allah muhafaza.
Sizin bir Siirt aşığı olduğunuzu dünya alem biliyor:) Bir an bile şüphe etmedik