Gap projesi çerçevesinde 9 ile 139 milyon liralık proje
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamındaki 9 ilde, işsizlere yönelik 139 milyon liralık yeni bir proje başlattı.
İnsan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik GAP 2 Projesi ile işsizlere iş arama becerisi, mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermek üzere kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları (STK) ve mesleki eğitim konusunda görev üstlenen kurumlar ile istihdam garantisi veren özel şirketlerin hazırlayacağı eğitim projelerine hibe desteği verilecek.
Ekonomik kriz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yatırımların azlığı nedeniyle yıllardır önlenemeyen işsizliğin boyutunu daha da artırdı. Bölgede işsizliğin yüksek olmasında nitelikli eleman yetiştiren mesleki kursların sayısının yetersiz oluşu da önemli rol oynuyor. Başta Gaziantep olmak üzere diğer şehirlerdeki sanayiciler her fırsatta yetişmiş, nitelikli ara eleman olmayışından yakınırken, İŞKUR ve Devlet Planlama Teşkilatı bu sorunu çözmek için harekete geçti.
Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Şırnak, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Kilis ve Mardin'in yer aldığı GAP illerine özel bir proje hazırlandı. 2008-2012 yıllarını kapsayan GAP-2 Projesi ile bölgedeki insan kaynaklarının geliştirilmesi ve böylelikle işsizliğin azaltılması amaçlanıyor. Proje kapsamında, işsizlere iş arama becerisi kazandıracak, işinde ilerlemek isteyenlere mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmeti verecek nitelikte hazırlanacak projelere hibe desteği sağlanacak. Toplam 139 milyon TL kaynağın kullandırılacağı program kapsamında, başta kamu kurumları olmak üzere sivil toplum kuruluşları, mesleki eğitim konusunda görev üstlenen kurumlar, üniversiteler ve istihdam garantisi veren özel şirketler proje hazırlayarak bu fondan yararlanabilecek.
İŞKUR İşgücü Uyum Dairesi Başkanı Ferudun Giresun, konuyla ilgili açıklamasında, bölgeye özel GAP 2 Projesi'nin, mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini geliştirerek, bölgedeki insanların işgücü piyasasına katılımını sağlamaya dönük olduğunu söyledi.
Giresun, "Yaklaşık 139 milyon TL'lik bir kaynağın önemli bölümünü hibe şeklinde dağıtmaya düşünüyoruz. Genel olarak insan kaynaklarının gelişmesiyle ilgili bir program. İnsan kaynakları ve mesleki eğitime dönük proje hazırlanması esasına göre verilecek hibeler. Projeler, İŞKUR il müdürlüklerinin incelemesinin ardından genel müdürlükçe de incelenecek ve bunun ardından uygun görülenler fonlanacak. Sivil toplum kuruluşları, eğitim kuruluşları, dernek ve vakıflar, mesleki eğitim konusunda kendisine görev addeden kuruluşlar, üniversiteler, kamu kuruluşlarında sadece kendi görev alanı ile ilgili olup eğitim yapma niteliği olan kuruluşlar, bu hibelerden yararlanabilecek. Özel sektörde vermeyi düşündüğü mesleki eğitimler sonucu istihdam taahhüt ederse bu kaynaktan yararlanabilecek. Projeler, işsizlere iş arama becerileri kazandırma ve iş görüşmesini nasıl yapacağı konusunda olacağı gibi, işe girmiş ancak işinde tutunmak isteyen bireyler içinde hazırlanabilecek. Bu kişilere kendilerini geliştirme ve işinde başarılı olup yükselme yol ve yöntemlerine yönelik projelerle de bize başvurulabilecek." diye konuştu.