Zeytinyağlı Patlıcan Dolması
Malzemeler:
4 adet patlıcan
5-6 adet sivribiber
4-5 domates, kuşbaşı doğranmış
2 baş kuru soğan, halka şeklinde doğranmış
5-6 diş sarımsak, doğranmış
kızartmak için sıvıyağ
ayrıca 3 yemek kaşığı zeytinyağı, iç harcını kavurmak için
yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Hazırlanması:
Patlıcanları yıkayıp alacalı soyup üç parçaya bölün. Kabak dolması gibi içlerini oyun. Bu arada ayçiçek yağını kızartma tenceresine koyun ve ısıtın.
Patlıcanları ve içlerinden çıkan parçaları(içleri ziyan olmasın diye) kızartın. Yağları süzülürken iç malzemesini hazırlayın. Halka doğranmış soğan, sarımsak ve doğranmış sivribiberleri zeytinyağında bir miktar kavurun. Domatesleri ekleyin. Domatesler suyunu çekene kadar kapağı açık biçimde pişirin. Tuzunu, karabiberini ve limon suyunu ekleyip kapatın.
Harcı bir miktar soğuttuktan sonra patlıcanların içine doldurun. Fırın tepsisine patlıcan içlerini ve patlıcanları yatık olarak dizip bir çay bardağı kaynamış suyu iç harcını hazırladığınız tavaya koyup patlıcanların üzerine gezdirin. (tavada kalan domates suyunu kullanmış olursunuz)
200Clik fırında 15 dakika (patlıcanların sosu kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha pişene kadar) pişirin. Ilık veya soğuk servis yapın.
İç Baklalı Enginar
Malzemeler
5 adet enginar
yarım kg iç bakla
2 soğan
1 su bardağı zeytinyağı
1 limon
1 kesme şeker
1 demet dereotu
tuz
Hazırlanması:
Soğanları ince doğrayın ve yağda hafifçe çevirin. Temizlenmiş ve tuza batırılmış, yarım limonla ovulmuş enginarları sıralayın. Tuz, şeker ve yarım limon sıkın., üstünü örtecek kadar su koyun.
Tencerenin ağzını önce yağlı kağıtla, sonra kapakla kapayın, ateşe bırakın.
Yarı pişince iç baklaları ekleyin. Tamamen pişince ateşten alın. Enginarları servis tabağına dizin, ortalarına baklaları doldurun ve bol miktarda kıyılmış dereotu serpin.
Zeytinyagli Fasulye
Malzemeler
1 kg. yıkanıp ayıklanmış taze fasülye
-4 adet dilimlenmiş domates
1 büyük baş yemeklik doğranmış soğan
arzu ederseniz bir tatlı kaşığı domates salçası
2 adet kesme şeker
1 tatlı kaşığı pul biber
tuz
500 ml. kaynar su
yarım çay bardağı zeytinyağı
Hazirlanisi
Yuvarlak ve yayvan bir tencereye fasülyeleri bir sıra diziyoruzfasulyeler tüm olarak sıralanır ama ben boyuna ordatan ikiye kestim çok büyük olanlarıda enine kestim
.Aralarına domates dilimlerini ve soğanı,bir de pul biberi paylaştıra paylaştıra bu işlemi tüm fasülyeye uyguluyoruz.Kaynar suyumuzun içine salça,tuz ve kesme şekeri ekleyip karıştırıyoruz ve malzemenin üzerine döküyoruz.En sonda zeytin yağını üzerine gezdirip kapağını kapatıyor,fasülyeler yenecek kıvama gelene kadar kısık ateşte pişiriyoruz.Pişme esnasında kapağı açmazsanız fasülyelerinizin rengi canlı canlı kalır.Bir de karıştırma yapmadığımız için pişerken ara sıra tencereyi hafifçe sallayın.
Yemeğimiz ağzı kapalı olarak ılıdıktan sonra kapağını destekleyerek eğip suyunu bir kapa süzün.Yuvarlak bir servis kabını tencerenin ağzına oturtup ters çevirin ve suyunu yine üzerine gezdirin.Afiyet olsun
Zeytinyagli Pirasa
Malzemeler
1/2 kg. pırasa
1 büyük havuç
1 orta boy soğan
1 çorba kaşığı pirinç
1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 ,5su bardağı sıcak su
Hazirlanisi
Pırasaları ayıklayın ve yıkayın. 2 cm. boyunda kesin. Havucun dışını sıyırın, 1 cm. kalınlığında doğrayın. Soğanı yemeklik olarak kıyın.
Tencereye yağı koyun, soğanı ilave edin, 5 dakika pembeleştirin,salçayı ekleyip karıştırın havuçları ve pırasayı ekleyin, karıştırın, sıcak suyunu koyun, pirinç, şeker ve tuzunu atın, harlı ateşte bir kaynatın ve altını kısıp 45 dakika pişirin.
Soğuk veya ılık yenebilir.
zeytinyağlılara hernekadar salça konmasa da ben pırasayı bu şekilde yemeyi seviyorum.birde böyle deneyin bol limonla birlikte
afiyet olsun