Üniversiteyi Bitirmeden Yapılacak ve Yapılmayacaklar Listesi
Üniversiteyi Bitirmeden Yapılacak ve Yapılmayacaklar Listesi
(Üniversite öğrencileri “FARK” isminde bir gazete çıkardılar, Yazı İşleri Müdürlüğünü Siirt’in kıymetli ailelerinden birinin kızı olan Kevser AKKOYUN’un yaptığı gazete gerçekten “farklı” . Gazeteye biz de bir yazı göndermiştik ve o yazıyı burada yayınlamayı uygun bulduk. Sınırlı sayıda çıkan gazeteyi bulursanız bir inceleyin. Gazete hiçte amatör elden çıkmış gibi durmuyor. Siirt Üniversitesi isterse diğer üniversitelerden hiçte aşağı kalacakmış gibi de görünmüyor.)
Sevgili Arkadaşlar, üniversitelilerin gazete çıkaracağını öğrendiğim zaman gerçekten fazlasıyla sevindim. Sizin bu aralar en çok usandığınız olaylardan bir tanesi hatta en bıktırıcısı, nasihat dinlemektir. Sizlere nasihat vermek belki de kimsenin haddi değildir ama bencağızı nasihat veren değil de sanki görmüş, gezmiş ve geri gelmiş bir seyyah olarak düşünün.
Üniversiteye gittim, gördüm, yendim mi yenildi mi bilemem ama geldim.
En çok özlediklerimi para kazanma kaygısını ikincil dert olarak bir yerlere koyup öğrenebilmek ve öğrendiklerimi arkadaşlarımla paylaşabilmek olarak anlatmaya başlayabilirim sanırım.
En çok kitap okuyabildiğim zaman, üniversite zamanımdı özellikle sınavlardan bunalıp değişik dalların kitaplarını okumak bana hem zevk veriyor hem de ufkumu genişletmemde çok yardımcı oluyordu ama lütfen arada Tommiks, Teksas, Conan, Zagor, Limon, Gırgır (varsa) da okuyun.
Arkadaşlarınızın evine ya da yurt odasına bir kere olsun uğrayın ve en az yarım saat oturun, onları daha iyi tanımanıza yardımcı olacaktır, hatta geyik yaparak stres atmanız için size ne kadar yardımcı olduğunu hemen olmasa bile zamanla fark edeceksiniz.
Kız , erkek fark etmez sınıfınızdaki herkes ile selamlaşın çünkü size en gıcık gelen insan bile mezun olduktan sonra inanın çok değişecek ve bir bakacaksınız ki “o” arkadaşınızla aslında iyi anlaşabilirmişsiniz.
Arkadaşlarınızla mutlaka gideceğiniz, uğrayacağınız (takılacağınız) bir yer olsun bunu gelenek haline getirin inanın o yer yıllar sonra size nostaljik anlatımlarınızda yegane senaryo sahnesi olarak işinize yaracaktır.
Parti düzenlendiğinde sakın kaçırmayın çünkü insanların asıl karakterleri bu gibi yerlerde ortaya çıkar. Ben alkol almadığım halde bile birçok partiye katılır ve partilerde en mazbutların bile neler yapabileceğine şahit oldum. Tabii bu İngiliz Filolojisinin genel tanımlarındandır zaten.
Her türlü ortama girmeye çalışın, arkadaşlarınıza ön yargılı davranmayın, unutmayın her yerden en asgari öğreneceğiniz bir kelime dahi olsa vardır bir şeyler.
Uyuşturucuya asla ama asla bulaşmayın! Hiçbir arkadaşımızın o beladan kurtulabildiğine doğru dürüst şahit olamadık, kurtulabilenler de zorlu birçok safhadan geçti, en iyisi siz hiç bulaşmayın.
Alkol ve sigara alışkanlıkları üniversitede başlar ve bitirilebilir yoksa en az 10 yıl daha çekersiniz ben bir “tüttüren boğa” olarak hala savaş veriyorum ve 10 yılı geçtim.
Gezi düzenleyin veya katılın. Mutlaka bunu yapın. Üniversitede arkadaşlarınızla düzenlediğiniz ve yaptığınız gezinin tadını bir daha zor bulursunuz.
En az bir hocanızla samimi olun ve sevin. İnanın hocalarınız size çoğu tecrübelerini seve seve aktaracaktır ama asla saygıyı elden bırakmayın. En az bir hocanızın evini ziyaret etmeye çalışın özellikle bayan hocalarınızın, bu ziyaret onların da aynı sizler gibi insan olduğunu daha iyi fark etmenize yardımcı olacaktır. Bayan hocalar, özellikle evli bayan hocalar evlerinde tamamen başka bir karaktere bürünürler ve evlerinde size tam bir anaç tavırla görüneceklerdir.
Hangi branşta iseniz lütfen o branştaki hocalarınızın eserlerini kesinlikle okuyun ileride çok lazım oluyor.
En az bir etkinlikte yer alın; müzik, folklor, tiyatro, kitap kulübü, dans gibi.
Bir kez bile olsa topluluğa karşı konuşun. Bana sorarsanız bir kere çok ciddi bir konuşma, bir kere oradan buradan yapılan bir konuşma ve bir kere de gerçek duygularınızı tamamen belirttiğiniz sadece size has bir konuşma yapın çünkü yarın belki bu imkan size bir daha verilemeyebilir.
Biraz çılgınca gelebilir ama bir kere olsun bağırın ve özellikle sınav zamanlarında ama tabii çevreyi rahatsız etmeyeceğiniz bir yer seçin.
Siyasetin, sizin hayatınızı kolaylaştırmak için olduğunu unutmayın sizi ve sizin istikbalinizi etkileyecek siyaset sizin en son yapacağınız şey olmalı. Bunu lütfen geç fark etmeyin çünkü başarılı bir öğrencilik hayatından sonra bol bol siyaset yapma imkanınız olacak hem de çok daha iyi bir şekilde.
Komiklik yapmaktan ve bunu nüktelerle süslemekten çekinmeyin. Komiklik yapabilmek zekayı geliştirir.
Sevin, sevmez ya da sevemezseniz, sevilemezsiniz.
Bahar geldi haydi piknik yapın! Hatta her gün piknik yapın!
Selamlar ve saygılar ve dahi sevgiler
Bekir Berkay TÜRKAY
İngiliz Filoloğu & İngilizce Öğretmeni