Ammo Ibrahim (Şala Kormanci)
Ahmet ARITÜRK'ün Kaleminden Yazı Dizisi - 8
20. Asır'da Siirt'in Meczupları ve Dikkatleri Çeken Simaları!
[S]Ammo Ibrahim
[/S]
(ŞALA KORMANCİ)
Çocukluk yıllarımda tanıdığım, daha doğrusu, Siirt halkının ekserisinin tanıdığı isimlerden biri de Ammo IBRAHİM diğer adı ile (ŞALA KORMANCİ) idi. Bu kişi de, âma olmasına rağmen, kimselere el açmaz, dilenmez, hatta zekat ve sadaka bile kabul etmezdi. Elinde bastonu, omuzu üzerine attığı şalvarları pazarlar, satarak kendisinin ve ailesinin geçimini sağlardı.
Şalvarları satmak için söylediği:
"Vere şala kormanci,
Şala rençberi"
Nakaratları hala kulağımdadır. Evet, Ammo Ibrahim çarşı-çarşı, sokak-sokak dolaşır, omuzuna attığı şalvarları satardı. Zaman-zaman küçük çocukların onu taklit ederek arkasından "Vere şala kormanci, şala reçberi" dediklerini de hiç unutmam. "Gelin, Kürt şalı, rençber şalı!" anlamındaki bu nakaratla, âma olmasına rağmen, çalışmaktan yılmayan bu insanın azmine hayran olmamak mümkün değildi. Benim çocukluğumdan hatırladığım Ammo Ibrahim 80 yaşlarında vardı. Sakallıydı. Başında da Fötr bir şapka bulunuyordu. Sima olarak, Âşık Veysel'e benzemekteydi. Tabii, sakalını aradan çıkarmak şartıyla...
Şimdi, sapasağlam oldukları halde, dilenciliği meslek edinenlere bakıyorum da, gerçekten cemiyet olarak ne kadar yozlaştığımızın daha çok farkında oluyorum. O zaman ne Sosyal Yardımlaşma Vakfı vardı. Ne 65 yaşında olanlara yaşlılık maaş uygulaması, ne yeşil kart, ne falan, ne filan!
"Veren el, alan elden üstündür" deyimi, o zaman gerçekten anlam bulmaktaydı. En muhtaç durumda olanlar bile, el-avuç açmaktan utanıyorlardı.
Nur içinde yat Ammo Ibrahim...
Selam: Ammo Ibrahim (Şala Kormanci)
allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun :9:
Selam: Selam: Ammo Ibrahim (Şala Kormanci)