Autocad Katı Modelleme dersleri
3B çalışmaya başlarken öncelikle modelimize bakış noktamızı (VPOINT) değiştirerek başlarsak rahat ederiz. Böylece modelimizi 3B görmüş oluruz. Ben hazırlığımı aşağıdaki sıraya göre yapıyorum.
Önce VPOINT ile bakış açımı düzenliyorum.
Command: VPOINT [ENTER]
[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ]
Fig.1
Şekil.1 de gördüğünüz ekran çıkacaktır. Şekilde fark ettiğiniz gibi sağ üstte hedef benzeri bir şekil görürsünüz. Kursörünüzü bu şekil içinde hareket ettirdikçe UCSICON’unuzun da hareket ettiğini göreceksiniz. İçteki daire modele üstten bakış, dıştaki daire ise modele alttan bakış sağlar. Bakış açıları malum saat yönünün tersinde 0, 90, 180 ve 270. Modelinizin X, Y ve Z değerlerinin alıştığınız gibi hep soldan sağa artı olması için benim kırmızı ile işaretlediğim noktadan bir bakış idealdir. Eğer VPOINT size zor gelirse komut satırına VP yazarak şekil.2 deki ayarlarla aynı açıyı elde edebilirsiniz.
[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ]
Fig.2
Uygun bakış açısını elde ettikten sonra, yardımcı çizgileri açarak çalışma alanımızı daha da güzelleştirelim. Komut satırının altındaki GRID butonunun açık olduğuna emin olun ve sağ tuşla basarak ayarlara girin.
Fig.3
Fig.4
Grid ayarlarınızın şekil.4 dekinin aynısı olmasını sağlayın. Şimdi aşağı yukarı şekil.5 deki model alanını göreceksiniz.
Fig.5
Eğer DASHBOARD açık değilse komut satırına DASHBOARD yazarak açabilirsiniz. Bundan sonra yapacağımız tüm işlemleri DASHBOARD yardımıyla yapacağız. Görünüm ayarlarında son olarak isterseniz perspektif görünüme geçebilirsiniz. Şekil.6
Şekil.6
Artık 3B çalışmaya hazırız. Ancak bu çalışma ortamımızı kaydedersek bir daha aynı görünüme geçmekte zorluk çekmeyiz. Bunun için VIEW komutunu kullanıyoruz. Karşımıza çıkan pencereden “New…” butonuna basıp yeni bir görünüm tanımlayalım.
Şekil.7
Şekil.8
Görüntü ismini “3B Çalışma” olarak verip kapatalım. Artık bu görünüme geçmek istediğimiz zaman DASHBOARD’dan o görünümü seçebiliriz. Şekil.9
Şekil.9
Artık çalışmaya hazırız. Önümüzdeki yazımda ilkel katıları tanıyacağız. Hepinize kolay gelsin.[Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ]