Makroda büyütme miktarı nasıl hesaplanır?
Lensi ters bağlama
Büyütme miktarı = 50mm / lensinizin odak uzaklığı
Örnek olarak EOS 5D’mde:
- 50mm’lik lens kullanırsam 1x büyütme (50mm/50mm=1)
- 25mm’lik lens kullanırsam 2x büyütme (50mm/25mm=2),
- 100mm’lik bir lens kullanırsam da 0.5x büyütme (50mm/100mm=0.5) elde edeceğim.
Uzatma tüpü ya da körük kullanma
Büyütme miktarı = uzatma miktarı / lensinizin odak uzaklığı
Örnek olarak EOS 5D’mde 50mm’lik uzatma tüpü ve
- 50mm’lik lens kullanırsam 1x büyütme (50mm/50mm=1),
- 25mm’lik lens kullanırsam 2x büyütme (50mm/25mm=2),
- 100mm’lik bir lens kullanırsam da 0.5x büyütme (50mm/100mm=0.5) elde edeceğim.
Lens istifleme
Büyütme miktarı = gövdeye takılı lensin odak uzunluğu / ters bağlanan lensin odak uzaklığı
Örnek olarak EOS 5D’mde 200mm’lik lens taktım. İkinci lensim
- 50mm olursa 4x büyütme (200mm/50mm=4),
- 100mm’lik olursa 2x büyütme (200mm/100mm=2) elde edeceğim.
‘Close-up’ filtre kullanımı
Filtrelerin üzerinde +1, +2, +4 diyoptri (’diopter’) şeklinde büyütme oranı belirtilir. Büyütme oranını hesaplarken bu diyoptri değerini ve lensin odak uzaklığını kullanıyoruz.
Büyütme miktarı = lensin odak uzaklığı x dioptri değeri / 1000mm
Örnek olarak EOS 5D’me 50mm lens taktım ve +3 dioptrilik de filtre kullandım diyelim. Formülü kullanırsak (50mm x 3) / 1000mm = 0.15 yani 0.15x büyütme elde ettik. Bu filtreler esneklik sağladığı kadar kısıtlamaları da beraberinde getirmekte ki bunları kendi yazısında detaylı olarak anlatacağız .
Ekipmanları çeşitli kombinasyonlarda kullanmak
Serinin sonlarına doğru görüntü kalitesindeki kayıpları göze alarak 10x’in üstüne geçmeyi deneyeceğiz ki eminim siz de hemen fantezilere dalmışsınızdır. Diyelim 300mm makro lense 14mm lens taktık. Elde ettiğimiz 21x yetmemiş gibi bir de 15cm’lik körük kullandık! Büyütme oranımız ne oldu? Ben de bilmiyorum çünkü kombinasyon kullanımı için hazır formül söz konusu değil. Bunun için pratik ölçümümüzü kullanmamız gerekiyor.
Nelere ihtiyacımız olacak? İşçiliği çok kaba olmayan bir cetvel yeterli.
Büyütme miktarı= algılayıcının eni / cetvelin fotoğraflayabildiğimiz uzunluğu
Sürecimiz de şöyle olacak:- Cetveli yatayda çekin.
- Fotoğrafta kaç mm çıktığına bakın, diyelim 5mm çekildi.
- Fotoğraf makinenizin sahip olduğu algılayıcının enini öğrenin. EOS 450D için mesela 22.2mm.
- Değerlerimizi formülde kullanalım. Yani 22.2mm/5mm=4.44. Bunun anlamı, mevcut sisteminiz gerçek hayatta 1mm olan şeyi 4.44mm olarak çekebiliyor. 4.44x büyütme söz konusu. Yani 4.44:1 makro sağlıyor.
Buradaki hesaplamalarda hep 35mm’lik algılayıcıya sahip (tam-kare/’full-frame’) fotoğraf makinesini kullandık ki sistemin ürettiği görüntü sonuçta fotoğraf makinesine göre değişmeyecek. Kesme çarpanına sahip DSLR fotoğraf makineleri bu görüntünün daha küçük bir parçasını yakalayabilecek ve sanal bir büyütme söz konusu olacak. Kesme çarpanı hakkında detaylı bir yazı hazırlamıştık, [Üyeler Mesaj Yazmandan Misafirlerde Kayıt Olmadan Link GöremezlerKayıt İçin Tıklayın ! ] okuyabilirsiniz.