6 sonuçtan 1 ile 6 arası

Hybrid View

  1. #1
    Teğmen Array
    Üyelik tarihi
    24.08.2005
    Yaş
    53
    Mesajlar
    59
    Tecrübe Puanı
    22

    Standart Sara krizinde ne yapalım?

    [GLOW=red]İşte sara krizi ve kriz geçiren birisine yapılması ve yapılmaması gerekenler;

    Sara (epilepsi) nöbeti genellikle kişinin hiç ummadığı, beklemediği bir anda meydana gelir. Kişi bir anda şuurunu kaybeder, yere düşer. Kasılmaya, bütün vücudu sarsılmaya başlar. Çok zaman ağzından yoğun salgı (köpük) gelir. Genellikle çene kasları da kasılır ve bu sebeple dilini ısırma riski vardır. Kontrol mekanizmaları devre dışı olduğu için idrar ve dışkısını kaçırabilir. Düzenli ve rahat nefes alamadığı için morarma görülebilir.

    Bu nöbetler 1-5 dakika arasında sürer. Sonrasında çırpınma durur. Bazen uyuklama ve yorgunluk dönemi başlayabilir. Daha sonra da kalkıp günlük hayatına devam edebilir.

    Nöbet geçiren bir kişi ile karşılaştığınızda önce hastayı korunaklı, güvenli bir yere alın.

    Başının altına yastık, kazak gibi yumuşak bir şey koyun. Hiçbir şey bulamazsanız siz de yere oturun ve hastanın başını bacaklarınızın üzerine koyun.

    Salgılarının ya da dilinin nefes borusunu tıkamasını engellemek için hastayı yan yatırın ve kafasını hafifçe geriye doğru itin.

    Asla kasılmasına engel olmaya, ellerini ve kollarını sabitlemeye çalışmayın. Sadece zorlamadan kendisine zarar vermesine engel olun.

    Çevresinden zarar görebileceği sivri ve sert cisimleri uzaklaştırın.

    Etrafta oluşan kalabalığın açılmasını ve hastanın temiz hava almasını sağlayın.

    Eğer nöbet geçiren kişi dilini ısırdı ise sert bir cismi (kalem, kaşık…) dişlerinin aralığından sokarak ya da hiç aralık yoksa iki taraflı çene eklemine hastaya zarar vermeden bastırarak dişleri aralayıp dilini kurtarın. Bu işi sakın kendi elinizle yapmayın.

    Eğer dilini ısırmıyor ama dişleri kapalı ise hastayı yan yatırdığınızda dilinin geri kaçma ihtimali ortadan kalkacağı için boşuna dişlerini aralamaya çalışmayın.

    Halk arasında yaygın olarak yapılan soğan, alkol ve benzeri maddeleri lütfen koklatmayın.

    Özetle yapmamız gereken hastayı kendisinin ya da başkalarının zarar veremeyeceği güvenli bir ortamda tutup, nöbetin 5 dakikadan uzun sürmesi halinde hemen en yakın sağlık kurumuna iletmektir.

    Bu tür yardımlar hepimizin insanlık görevidir.
    [/GLOW]


 

Benzer Konular

  1. Ne YapaLım Arkadaş
    By ((HeZzAL)) in forum DERİN DUYGULAR
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 11.04.2009, 23:49
  2. Corel Draw ile kolye yapalım
    By HaNıM aGa in forum CorelDRAW EĞİTİMİ
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 12.01.2009, 16:55
  3. Photoshop'ta Yıldırım Yapalım
    By HaNıM aGa in forum PHOTOSHOP DERSLERİ
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 16.12.2008, 21:42
  4. Chat Yapalım :D
    By EtTe_056 in forum DERİN DUYGULAR
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 04.04.2008, 21:58

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •