Şehrimizde, doğumla ilgili önemli etkinlikler arasında, doğum yapacak kadına kendi Baba evi tarafından çeyiz hazırlanması gelir. Doğum yapacak kadının baba tarafı, kızlarının hamile olduğunu öğrendiklerinden itibaren çeyiz hazırlama işlerine başlarlar. Doğacak bebek için beşik sipariş edilir, kundak, bebek elbiseleri alınır, bu arada doğum yapacak anneye de elbise alınması ihmâl edilmez.
Doğumunun ilk gününde anne tarafının, kızlarına süt göndermesi adettendir. Doğumunun haftası içinde hazırlanan çeyizle birlikte, konu, komşulara dağıtılmak üzere kuru yemişlerden oluşan bir de bohça hazırlanır. Siirt fıstığı, badem içi, leblebi, badem şekeri ve benzeri kuru yemişlerden hazırlanan bohça, doğum yapan kadının her iki taraftan (kocası ve kendisi) akrabalarına dağıtılır.
Doğan çocuğun sağ kulağına ezan okunur, sol kulağına kaamet getirilir. Adı kulağına okunur. Loğusa kadınların geçmiş yıllarda 40 güne kadar evden çıkmalarına izin verilmez, gezmeye gönderilmez, iş yaptırılmazdı.
Doğum yapan kadına yine baba tarafının en az bir bilezik hediye götürmesi adettendi. Bu arada, diğer akrabaları da yakınlık derecelerine göre doğan çocuğa tam, yarım veya çeyrek altın takar, ya da para verirlerdi.
Doğan çocuk erkekse, genelde 40’ıncı gününü doldurduğunda berbere götürülerek tıraş edilir, saçının ağırlığa kadar altın tasadduk edilirdi.


LinkBack URL
About LinkBacks




Alıntı
