7 sonuçtan 1 ile 7 arası

Hybrid View

  1. #1

    SİTE KURUCUSU
    Array
    Üyelik tarihi
    31.07.2005
    Yer
    Siirt
    Yaş
    46
    Mesajlar
    13.422
    Tecrübe Puanı
    10

    Standart Siirt ile Antep Arasındaki Fıstık Tartışması

    Siirt ve Bitlis İlleri Arasında Yaşanan Büryan Kebabı Tartışmasının Ardından Şimdi de Siirt ve Gaziantep Arasında Fıstık Tescili Tartışması Başladı. Siirt Fıstığının Tescillenmesi Talebine Gaziantep Sanayicilerinin Gösterdiği Tepkiye, Siirtliler Yanıt Vermekte Gecikmedi.




    Siirt ve Bitlis illeri arasında yaşanan Büryan Kebabı tartışmasının ardından şimdi de Siirt ve Gaziantep arasında fıstık tescili tartışması başladı. Siirt fıstığının tescillenmesi talebine Gaziantep sanayicilerinin gösterdiği tepkiye, Siirtliler yanıt vermekte gecikmedi.

    Siirt Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Güven Kuzu, Gaziantep Fıstık Tanıtım Derneği Başkanlığı'nın, Siirt fıstığının tescillenmesi istemine yaptığı itiraza karşı bir basın toplantısı düzenledi. Siirt fıstığının her yönüyle tescillenmesi gerektiğinin altını çizen Kuzu, "Siirt Valiliği, 2003 yılı itibarı ile Siirt fıstığını tescillemek üzere Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunmuştur. Başvuru değerlendirmesi sonucunda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin bilirkişiliğine danışılmış, yapılan bilimsel incelemeler neticesinde de Siirt fıstığının tesciline karar verilmiştir. Konu ile ilgili olarak son günlerde basında çıkan haberlerde Gaziantep Ticaret Odası, 'Siirt fıstığının tescilinin doğru bir karar olmadığı, gerekli mercilere itiraz edecekleri, ayrıca 1997 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne yaptıkları başvuruda tescil hakkının kendilerine verildiği ve ülkede yetiştirilen fıstığın yüzde 85'inin ve borsasının kendi illerinde olduğu' ifadelerine yer vermişlerdir. Ancak, Siirt fıstığının tescilinin itirazı için bu belirtilen hususların hiçbir bilimsel ve tarihsel temeli yoktur. Fıstığın ana vatanı; Türkiye, Irak, Suriye ve İran'ın belirli coğrafi bölgeleri olarak bilinmektedir" dedi.


    Tarihsel evrimi dikkate alındığında fıstığın borsasının bulunduğu yer ile anıldığını ancak bunun fıstığa isim verme hakkı doğurmadığını vurgulayan Kuzu, "Osmanlı Devleti döneminde dünya fıstık üretiminin çoğu Osmanlı topraklarında yapılmaktaydı. Fıstık, isim olarak Suriye'nin başkenti olan Şam ili ile bilinmekteydi. Osmanlı Devleti'nin yıkılması sonucu fıstık borsası Gaziantep'e taşındı. Dolayısıyla fıstık, ülke içinde uzun bir süre bu il ile tanındı. Fıstık borsasının Gaziantep'e taşınmış olmasından dolayı, fıstığın bütün çeşitleriyle Antepfıstığı'nın bir çeşidi olduğunun bilimsel ve tarihsel temeli yoktur" diye konuştu.

    "Siirt fıstığı, coğrafi özellikleri ve adaptasyonu bakımından antepfıstığından farklılıklar arz etmektedir. Bu bölgede uzun yılları aşan sürelerde yetiştiriciliğinin yapıldığı bilinmektedir" diyen Kuzu, "Siirt fıstığı, kendi ikliminde doğal olarak yetişmektedir ve orman örtüsü içinde sıkça bulunmaktadır. Bu veriler de şunu göstermektedir ki Siirt fıstığı, Antepfıstığı'ndan çok farklı bir üründür. Bu nedenle Gaziantepli hemşehrilerimizin, Siirt fıstığının tescilinin ülkemizin kültürüne, zenginliğine katkı sunacağı düşüncesiyle hareket etmesini temenni ediyoruz" açıklamasını yaptı.

    (İhlas Haber Ajansı) 23.03.2007 15:53
    "BİZİM YANIMIZA GELEN HİÇ KİMSE GELDİĞİ GİBİ AYRILMAMIŞTIR"
    Şeyh Muhammed Kazım KS


 

Benzer Konular

  1. Siirt milletvekilleri, senatörleri ve kurucu meclis üyeleri
    By DeRBeDeR in forum SİİRT - GENEL BÖLÜM
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 01.11.2011, 22:45
  2. Siirt in kültürü
    By RoHaN in forum SİİRT - GENEL BÖLÜM
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 12.06.2009, 11:24
  3. Vefa ve umudun gizemli şehri SİİRT
    By RoHaN in forum SİİRT - GENEL BÖLÜM
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 27.11.2007, 09:21
  4. siirt'in tarihi
    By VoT56 in forum SİİRT - GENEL BÖLÜM
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 27.08.2007, 09:02

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •