Hiçbir kimyasal madde (gübre) kullanılmadan tamamen organik olarak yetiştirilen zivzik narı Türkiye de aranan ve tercih edilen meyveler arasında yer almaya devam ediyor.
Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Zivzik, Dişlinar, Pirinçli, Kapılı ve Sarıdana köylerinde yetişen Zivzik narı bu yıl bölge yaşanan küresel ısınmadan fazla etkilenmemesi üreticilerinin yüzünü büyük ölçüde güldürdü. Ve bu yıl Şirvan bölgesinde büyük bir nar rekoltesi bekleniyor.Ortalama bir narın 200 ile 400 gram ağırlığına kadar çıktığı söyleniyor. Taneleri nohut büyüklüğünde, Çekirdeği küçük ve yumuşaktır. Asit oranı düşük, tadı da biraz ekşimsi (mayhoş), köy evlerde depolanan narların kabuğu kurudukça rengi pembeden kreme dönüyor. Büyük şehirlerin marketlerinde ise kilosu fiyatı 5-8 YTL arasındadır.
Şirvan Bölgesindeki Zivzik narı üreticileri bahçelerinde sulama kullandığı özpınar kaynağından buz gibi su ile nar bahçeleri suladıkları ve yıllarca yapılan bu vahşi sulamadan vazgeçip damlama sulama sistemine geçmek için yetkililerden destek istiyorlar
G.G.


LinkBack URL
About LinkBacks





Alıntı
