2 Nisan 2009 Perşembe
SİİRT ÇİLEK ÜRETİMİNİ GELİŞTİRME
PROJESİ
Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Hibe Programı kapsamında Siirt Ticaret ve Sanayi Odası adına hazırlanan Siirt Çilek Üretiminin Geliştirilmesi Projesi 12/06/2006 tarihi itibariyle AB Delegasyonu ile kontrat imzalamış olup 13/06/2006 tarihi itibariyle de resmi olarak yürütülmeye başlanmıştır. Projemizin toplam bütçesi 120.000 Euro olup proje süresi 15 aydır.
Projenin Amacı:
Çiftçileri katma değeri yüksek ve alternatif ürün yetiştiriciliğine sevk etmek, çileğin sanayide kullanılmaya uygun olması nedeniyle alternatif ürün olarak teşvik etmek ve Çilek üretiminde yoğun iş gücü programı olduğundan bölgedeki işsizlik oranını azaltmak.
Proje kapsamında Siirt merkez ilçeye bağlı Eğlence köyünde 10 dekar ve Yağmurtepe köyünde 5 dekar olmak üzere toplam 15 dekar arazide çilek yetiştiriciliği başlandı. Bu iki köyde 40 çiftçi çilek yetiştiriciliği konusunda teknik ve pratik olarak eğitime tabi tutuldu. Eğitimi Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hüdai Yılmaz gerçekleştirdi. Set oluşturma, damla sulama sistemi, malç ve örtü naylonu çekimi, fide dikimi konularında eğitim verildi.
Kötü hava koşullarından korunmak ve erkencilik sağlaması açısından alçak tünel yapımı gerçekleştirildi. Galvenizli tellerle oluşturulan iskeletlerin üzeri UV katkılı sera örtüsü ile örtülerek fidelerin dış etkenlerden korunması sağlandı.
Dönümden yaklaşık 4 ton çilek alınacağı düşünülmekte ve proje sonunda toplam 60 ton çilek üretimi yapılması planlanmaktadır. Alınan ürünlerden elde edilen gelirle projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması için TSO’nun katkılarıyla çilek üretim alanlarının genişletilmesi ve üretim yapılan köy sayısının arttırılması düşünülmektedir. Projenin genel amacı bölge çiftçilerimizin tek tip ürün yetiştiriciliği alışkanlıklarından kurtulup alternatif ürün yetiştiriciliğine teşvik etmektir. Proje faaliyetleri içerisinde alçak tünelde çilek yetiştiriciliği eğitimi verilecek olup, bu projeyle çiftçilerimiz damla sulama sistemi başta olmak üzere modern tarım tekniklerini kullanarak daha az iş gücüyle birim alandan daha yüksek verim elde etmeyi öğreneceklerdir. Ayrıca proje sonunda elde edilecek ürünler işlenerek bu konudaki sanayi kollarının da gelişmesine yardımcı olacaktır.
Projenin yaygınlaşması amacıyla proje bütçesi dışında Siirt Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla merkeze yakın ve çilek üretimine uygun araziler seçilerek bu köylerde 200 metrekarelik alanlarda örnek bahçeler tesis edilmesi düşünülmektedir.
ÇİLEK ÜRETMEK İÇİN START VERİLDİ
Siirt’te uygulamaya konulan çilek projesi ile 60 ton çilek üretimi gerçekleştirilecek.
Avrupa Birliği komisyonu tarafından geçen haziran ayında kabul edilen “Siirt’te Çilek Üretiminin Geliştirilmesi Projesi” Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığınca yürürlüğe konuldu. Kırsal Kalkınma Programı kapsamında hazırlanan projeyle Siirt’e bağlı Eğlence ve Yağmurtepe Köylerinde toplam 15 dekar arazide çilek yetiştiriciliği yapıldı.
Siirt’te çilek üretim alanlarının genişletilmesi ve üretim yapılan köy sayısının arttırılması için çiftçilerin tek tip ürün yetiştiriciliği alışkanlıklarından kurtarılıp, alternatif ürün yetiştiriciliğine teşvik edeceklerini açıklayan Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu, çiftçilere damla sulama sistemi başta olmak üzere modern tarım tekniklerini kullanarak daha az iş gücüyle birim alandan daha yüksek verim elde etmeyi öğreteceklerini söyledi.
Başkan Kuzu, "Projeyi yaygınlaştırmak için de İl, İlçe Tarım Müdürlüklerimize, köy muhtarlarımıza, kendi bahçelerine dikim yapmak isteyen üyelerimize ve köylü vatandaşlarımıza 30 bin adet çilek fidesini dağıtacağız. Çilek yetiştiriciliği işi ile ilgilenmek isteyen vatandaşlarımızın oda bünyesinde kurduğumuz proje birimine müracaat etsinler. Ayrıca projeyle elde edilecek ürünler İl’de işlenerek tarım sektöründeki sanayi kollarının da gelişmesine yardımcı olacaktır" dedi.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Avrupa Birliği (AB) fonlarından yararlanarak uygulamaya koyduğu "Fıstık Projesi!" kapsamında "Aflotoksin ve Toprak-Su Tahlil Laboratuarı" kurdu.
Kaynak: http://www.siirtkobi.com/cilek%20pro/cilek.html