1 sonuçtan 1 ile 1 arası
Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen RoHaN

Konu: Siirt Mutfak Kültürü ve Yemekleri

  1. #1

    SİTE KURUCUSU
    Array
    Üyelik tarihi
    31.07.2005
    Yer
    Siirt
    Yaş
    39
    Mesajlar
    13.496
    Tecrübe Puanı
    10

    Standart Siirt Mutfak Kültürü ve Yemekleri

    Çorbalar
    1. Şorbıt Zehtar (Kekikli Bulgur Çorbası)
    2. Şorbıt Basal (Soğan Çorbası)
    3. Lebeniye (Yoğurt Çorbası)
    4. Cecruniye
    5. Şorbıt Rıs (Pirinç Çorbası)
    6. Mışovşe (Kırmızı Mercimek Çorbası)
    7. Adesiye (Yeşil Mercimek Çorbası)
    8. Tamatisiye (Kurutulmuş Domates Çorbası)
    9. Şorbıt Rişte (Erişte Çorbası)
    10. Nube
    11. Terbiyeli Çorba
    12. Şehriye Çorbası
    13. Un Çorbası
    14. Pırtıye (Ispanaklı Çorba)
    15. Zengıronet
    16. Kasabıt Hanva (Ekşili Cier Çorbası)
    17. Rus (Kelle Paça Çorbası)
    18. Şorbıt Şişe (Yarma Çorbası)
    19. Kır’iye (Kabak Çorbası)
    20. Tenhus (Pirinçli Yoğurtlu Çorba)

    Pilavlar
    1. Pirinç Pilavı (Rıs)
    2. Nohutlu Pirinç Pilavı
    3. Perde Pilav
    4. Etli Pirinç Pilavı (Rıs al Lahem)
    5. Domatesli Pirinç Pilavı
    6. Şehriyeli Pirinç Pilavı
    7. Bulgur Pilavı (Sever)
    8. Şehriyeli Bulgur Pilavı
    9. Nohutlu Bulgur Pilavı
    10. Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı
    11. Etli Bulgur Pilav, (Sever al Lahem)
    12. Taze Fasulyeli Bulgur Pilavı
    13. Domatesli Bulgur Pilavı
    14. Kuru Soğanlı Bulgur Pilavı
    15. İşkembeli Bulgur Pilavı (Ikruş al Sever)
    16. Kengerli Bulgur Pilavı
    17. Pıçoç (Çok ince çekilmiş bulgur pilavı)
    18. Keşkeş (Hıntiye)
    19. Şişe (Yarma Pilavı)

    Dolmalar ve Sarmalar
    1. Taze Sebzelerle Yapılan Dolmalar
    2. Kurutulmuş Sebzelerle Yapılan Dolmalar
    3. Katıklı Dolma
    4. Ekşili Dolma
    5. Pirinçle Yapılan Sarmalar
    6. Yarma ile Yapılan Sarmalar (Yaprak Şişe)






    1. Taze Sebzelerle Yapılan DolmalarPatlıcan, biber, domates ve kabak ile dolma yapılır. Az yağlı et bıçakla küçük küçük doğranır (Kıyma kullanılmaz), kuru soğan ve maydanoz da bıçakla doğranır. Yapılacak dolmaya göre pirinç yıkanıp hazırlanan malzemeler pirince katılarak baharat, tuz, salça, yağ ilave edilip karıştırılır. Hazırlanan dolma içi istenen sebzeye doldurulup tencereye yerleştirilir. Üzerine sıcak su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. 15 dakika kısık ateşte kaynadıktan sonra, tencereye önceden ıslatılmış sumağın suyu ilave edilir. 15-20 dakika daha kısık ateşte pişirilir.2. Kurutulmuş Sebzelerler Yapılan DolmalarDolma içi aynen yukarıda tarif edildiği gibi hazırlanır. Bu kere yazın kurutulmuş patlıcan ve biber ile dolma yapılır. Patlıcan ve biber doldurulmadan önce suda bir müddet haşlanır.Siirt’te dolma mutlaka etli yapılır. Ancak son zamanlarda zeytinyağlı da yapılmaya başlanmıştır.3. Katıklı DolmaSakız kabağının kabuğu soyulup ince uzun kayış gibi kesilir. Yıkanıp bol tuza basılır. Bir saat kadar tuzda kaldıktan sonra yıkanır. Bulgur, yağsız kıyma, kuru soğan, reyhan, baharat Çiğ köfte gibi yoğrulur, elde sıkım yapılır, bu sıkımların üzerine kabaklar sarılıp tencereye dizilir, üzerine su konulup pişirilir. Servis sırasında üzerine sarımsaklı yoğurt ve pul biberli kızartılmış yağ dökülerek yenilir.4. Ekşili DolmaBulgur, yağsız kıyma, kuru soğan, reyhan, baharat çiğ köfte gibi yoğrulup sıkım yapılarak üzerlerine haşlanmış lahana yaprağı sarılır. Pişirilecek tencerenin dibine ekşi nar taneleri konularak, lahana sarmaları narların üzerine dizilir. Bol su konulup pişirilir. Sulu olarak servis yapılır.5. Pirinçle Yapılan SarmalarYukarıda izah edilen dolma içi hazırlanır. Bu iç, asma yaprağı, pazı yaprağı (varak sılk) veya lahana ile sarılarak tencereye dizilir, üzerine sıcak su konularak kısık ateşte pişirilir.6. Yarma ile Yapılan Sarmalar (Yaprak Şişe)Asma ve pazı yaprağı sarmasında bazen pirinç yerine yarma “şişe” kullanılır. Buna “yaprak şişe” denir. Genellikle hanımlar bir araya toplandıkarında yapıp yerler.Börekler ve Hamurişleri
    1. Su Böreği
    2. Sımeket
    3. Salhiye (Puf Böreği)
    4. Sac Böreği
    5. Fatayor Markin (Gözleme)
    6. Kalbur Hurması
    7. Haşvet

    Etli ve Hamurlu Köfteler
    1. İçli Köfte
    2. Kitel (Siirt Köftesi)
    3. Kitel Fum (Sarımsaklı Köfte)
    4. Irk
    5. Taptap
    6. Kıftel Leben (Yourtlu Köfte)
    7. Bellog (Mercimek Köftesi)
    8. Çiğ Köfte

    Sebze Yemekleri
    1. Metfune
    2. Türlü
    3. Madlum (Patlıcan veya Kabak Oturtması)
    4. Diğer Sebze Yemekleri

    Diğer Yemekler
    1. Cokat (Bumbar)
    2. Ikruş (İşkembe Dolması)
    3. Perive (Biryan Kebabı)
    4. Lahem Ala Udeyn

    TatlılarSiirt’te çok değişik tatlılar yapılır ve tatlı çok sevilir.
    1. Baklava
    2. Sarı Burma
    3. Kadayıf
    4. Rayoşu Mekatip
    5. Mıçerket
    6. Kalbur Hurması Tatlısı
    7. Siirt Pastası
    8. Siirt Kurabiyesi
    9. Keek Tari
    10. KeekTeze
    11. Keek Mıhşi
    12. Peynir Helvası (Selme)
    13. Un Helvası (Aside)
    14. Haşvet
    15. Lokma Tatlısı
    16. Pekmezli Kadayıf
    17. Kar Helvası
    18. Sımsımiye (Pekmezli Susam)
    19. Gebole
    20. Şernuniye
    21. Muhallebi, Sütlaç, Pelte

    Kaynakça:SİİRT İL YILLIĞI (1973): Ajans Türk Matbaacılık Ankara 1973
    KILIÇÇIOĞLU, Cumhur: Her Yönüyle Siirt, Kadıoğlu Matbaası Ankara 1993
    ATALAY, Ömer: Siirt Tarihi, İstanbul Çeltut Matbaası 1946
    ''ARAZ'' bunu beğendi.
    "BİZİM YANIMIZA GELEN HİÇ KİMSE GELDİĞİ GİBİ AYRILMAMIŞTIR"
    Şeyh Muhammed Kazım KS


 

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •