Bugüne Kadar Kabul Edilen Projeler
1. Dönem Projeleri
Trabzon – “Limitsizsiniz”
Projesi ile işitme engelli gençleri drama çalışmaları ile sosyal hayata kazandırmayı hedefliyor. Proje kapsamında yaratıcı drama eğitimi alan 20 işitme engeli genç, gençler tarafından özel olarak yazılan ve işitme engelli bir gencin toplumdan dışlanması nedeniyle yaşadıklarını anlatan “Denizi Getiren” adlı oyunu Trabzon, Ordu ve Giresun’da sergiledi. Oyunun en önemli özelliği, işitme engelli gençler tarafından sahneye konulacağı için repliklerin yer almaması. Tüm öykü replikler olmaksızın, mimik ve jestlerle anlatılıyor.
Van – “Kapısı Olmayan Evlerde Kapının Arkasındaki Kızlar”
Proje ile eğitimini tamamlayamamış genç kızların eğitimler ve sosyal aktiviteler ile sağduyulu, özgüven sahibi ve yaratıcı bireyler olarak gelişmelerine yardımcı olmak hedefleniyor. Proje kapsamında Van’ın en yoksul ailelerinin yaşadığı Hacıbekir ve Karşıyaka mahallelerinden, 16–20 yaş arasında 20 genç kıza 4 ay süreli İngilizce, bilgisayar, kadının insan hakları ve kilim dokuma eğitimi veriliyor. Bu eğitimleri başarıyla tamamlayan genç kızlar Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alacak. Genç kızlar eğitimlerin yanı sıra kültürel gezi, sinema, tiyatro gibi sosyal aktivitelere de katılıyor. Kızlar böylelikle ilk defa tiyatro ve sinemayla tanışıp, Van’a ait kültürel değerleri tanıma fırsatı buldu.
Mardin – “Mardinli Gençlerden Turizme Destek”
Proje ile gençlerin otelcilik ve turizm alanında yetiştirilmesini sağlayarak, istihdam yaratılması hedefleniyor. 20 kız, 20 erkek işsiz genç otelcilik ve turizm alanında eğitim alıyor. Gençler alacakları eğitimle hem istihdam olanağı kazanacak, hem de Mardin’in en önemli ihtiyaçlarından biri olan nitelikli turizmcilerin yetişmesinde değerli bir adım atılmış olacak.
Mersin / Tarsus – “Cinsel Sağlık Eğitimiyle Tabuları Aşalım!”
Proje ile Tarsus’ta 2800 gencin cinsel sağlık eğitimi alması, konu ile ilgili gençlerden oluşan bir gönüllü grubuyla bilinçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması hedefleniyor. Eğitim alan gönüllü grubu, gönüllü doktorlarla birlikte Tarsus’un farklı mahallelerinde gençleri cinsel sağlık eğitimi konusunda bilinçlendiriyor.
Adana – “Her Köy Bir Sahnedir”
Proje ile daha önce hiç tiyatro izlememiş gençleri tiyatro ile buluşturmak hedefleniyor. Proje kapsamında Adana’nın 12 köyünde ve varoşlarında Aziz Nesin’in köy hikayelerinden derlenen bir tiyatro oyunu sergileniyor. Bunun yanı sıra oradaki gençlerle drama çalışmaları yapılarak yaratıcılıkları, karar verme yetileri geliştiriliyor ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunuluyor.
İstanbul – “Engelsiz Yaşam İçin El Ele”
Proje, toplumsal yaşamdan dışlanmış engelli gençlere faaliyet imkanı sunarak, aktif, katılımcı ve üretken bireyler haline gelmelerine katkıda bulunmayı hedefliyor. Türkiye genelinde 3 farklı bölgeden engelli ve farklı ihtiyaç sahibi 16-26 yaş arası 36 genç, çok özel bir kamp yapacaklar. Kaş’ta başlayan proje, Fethiye’de düzenlenecek 2 kampla son bulacak. Kampta atölye, kültür – sanat ve spor etkinlikleri düzenlenecek.
Kocaeli / Gölcük – “Bilgisayar Eğitimi ile Gençlere İş Olanakları Yaratalım!”
Proje ile bölgedeki gençlerin işsizlik sorununun giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla bilgisayarlı eğitimin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Proje kapsamında 20 gence bilgisayar eğitimi verilecek, ardından da çeşitli işlere yerleştirilecek. Eğitimlerin yanı sıra yüzlerce gence bilgisayarları daha verimli kullanma konusunda seminerler verilecek.
Siirt – “Siirtli Gençler İçin Eğitim Seferberliği”
Proje ile Siirt’te maddi imkansızlık yaşayan gençlerin gelişimlerine yardımcı olmak, eğitim imkanları sağlamak ve böylece köyden kente yaşanan göçün olumsuz etkisini azaltmaya katkıda bulunmak hedefleniyor. Proje kapsamında Siirt’in yoğun göç almış Çakmak Mahallesi’nde yaşayan gençler için kütüphane ve eğitim salonu yapılıyor. Bu gençlere üniversite ve liselere giriş sınavlarına hazırlık ve hızlı okuma kursları veriliyor.
Konya – “Siyah Çoraplılardan Okul Sıralarına”
Proje, gençlere futbolun tüm dünyada barışı ve kardeşliği sağlayan birleştirici bir güç olduğunu göstererek fairplay ruhunu yaygınlaştırmayı hedefliyor. Proje kapsamında “fairplay” kurallarını anlatan bir tiyatro oyunu turneye çıkacak ve elde edilen gelir bir lisenin yıllık beden eğitimi dersleri için gerekli spor malzemeleri ihtiyacını karşılamaya ayrılacak.
Bursa – “Atık Piller Çöp Değildir”
Proje, gençlerin çevre bilincinin artmasına katkı sağlamayı hedefliyor. Proje kapsamında alışveriş merkezlerinde atık pillerin çevreye verdiği zararı ve alınabilecek önlemleri anlatmak üzere standlar kurulacak. Bunun yanı sıra alışveriş merkezlerinde ve üniversitelerde uygun yerlere atık pil toplama konteynerleri yerleştirilecek.
2. Dönem Projeleri
Bitlis – “Barış Duvarı”
6000 yıllık bir şehir: Bitlis. Bir zamanlar dünyanın çeşitli bölgelerinden tüccarların mallarını satmak ve konaklamak için bir araya geldiği, farklı kültürlerin birbirlerinden alışveriş yaptığı, dünyanın en eski ticaret kavşaklarından biri.
Bitlis deyince “beş minare”li bir şehir düşleriz. Belki Bitlis hakkında düşlediğimiz tek şey budur.
Bitlis’te 40 genç yola çıktı. Sadece Bitlis’te, bu 6000 yıllık şehirde bir hayat olduğunu hatırlatmak için değil, aynı zamanda bu şehrin dünyanın bir parçası olduğunu kanıtlamak için kolları sıvadı.
Bir proje tasarladılar. İhlasiye Medresesi’nin kendi halinde duran duvarını, 32 metreyi boydan boya bir “Barış Duvarı”na dönüştürmeye karar verdiler.
Yürüdükleri yolda ressam İsmail Acar’la buluştular.
40 genç, dört gün boyunca Acar yönetiminde resim yaptı; resimlerini farklı teknikler ve malzemeler kullanarak tam 96 panoya dönüştürdü.
Panolar birleşti, medrese duvarında 32 metre boyunda bir mozaik ortaya çıktı. İhlasiye Medresesi’nin yüzlerce yıldır kendi halinde duran duvarı “Barış Duvarı” oldu.
İstanbul – “Engellere takılmadan üniversite”
Bilişim ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler tüm insanlar için olduğu gibi görme engelliler için de yeni olanaklar sunuyor. Yazılı kaynaklardan sesli kaynaklar yaratılması ve “ses kütüphaneleri”nin Internet üzerinden ya da CD gibi araçlarla görme engellilere ulaştırılması bu olanaklardan biri.
Türkiye’de şimdiye kadar bu alanda bazı çalışmalar yapıldı. Ama görme engellilerin üniversite sınavına yönelik hazırlıklarıyla ilgili somut bir sorununa bu yolla çözüm üretilebileceğini düşünen çıkmadı; çıktıysa da uygulayan olmadı.
İlk kez İstanbul Robert Lisesi’nden bir grup öğrenci, üniversite sınavlarına hazırlanan görme engelli akranlarının ihtiyaç duyduğu kaynakları seslendirmek için yola çıktı. Yolda onlara farklı meslek ve yaşlardan gönüllüler katıldı.
Hedef, üniversite sınavına hazırlanan görme engellilerin çevrelerine bağımlılığına son vermek; ancak yüzde 1’i üniversiteye girebilen engellilere bu büyük mücadelelerinde etkili bir çözüm sunmak.
İstanbul – “Yaşamımıza ayna tutuyoruz”
İstiklal Caddesi’nin ışıklarından uzakta, Tarlabaşı’nı, Kasımpaşa’yı içine alan başka bir Beyoğlu var: iş bulmak ve evine ekmek götürmek isteyen çocukların yaşadığı, eğitim sağlık, geçim sorunlarıyla boğuşan, daha az aydınlık bir Beyoğlu.
Bu hayatın içinden bir grup genç, sorunlarla sonsuza kadar boğuşmak yerine sorunları yenmek gerektiğine, bunun için bir adım atmaları gerektiğine karar verdiler.
“Yaşamımıza Ayna Tutuyoruz” diyerek el ele veren gençler, bir yandan istihdam edilebilecekleri bir donanım kazanmak için mesleki eğitimden geçecekler, bir yandan da toplumsal dışlanmışlık duygusu yaratan sorunları da dahil, hayatlarını fotoğraf karelerinde belgeleyecek ve herkesle paylaşacaklar.
İzmir – “Beşinci duyu sanat”
“Kimileri müziğin ve dansın ruhun kurtuluşu olduğunu keşfettiler. Ruhlar engel tanımaz. Müzik ve dans ile iç dünyamızı keşfederiz, duygularımızı öğreniriz, çevre ile uyumumuz kolaylaşır, sevgi ve mutluluğun gerçek anlamını hissederiz. Müzik ve dans yaşamın ta kendisidir!”
İzmir’de bir grup genç, “Beşinci Duyu Sanat” projesi için bu yaklaşımla yola çıktı. “Yaşadığını hissetmek için üretmek gerek. Üretmek, engelli gençlerin yaşama daha sıkı tutunmasını, aktif bireyler olarak topluma artılar katabileceklerini göstermelerini sağlar” dediler.
Farklı engel gruplarından 26 katılımcıya 19 gönüllü eşliğinde dans ve ritim eğitimi sağlamak üzere kolları sıvadılar. Bu eğitim sonucunda bir gösteri topluluğu oluşturulmasını, topluluğun gösteriler düzenlemesini hedefliyorlar.
Batman – “Goncaların solgun yüzlerine bir umut”
Umutsuzluğun umutlarla iç içe olduğu bir şehir, Batman. Ne zamandır intihar olaylarıyla Türkiye’nin gündemine damgasını vuruyor: Genç kızlar ve erkekler, ama daha çok kızlar. Bir fırtınanın tam ortasında kalmış, çaresizliği, umutsuzluğu yaşıyor, gene de hayata tutunmak için direniyorlar.
Batman’da bir grup genç bir araya geldi, “Goncaların solgun yüzlerine bir umut” dediler. Amaçları, umutsuzluğun yol açtığı hareketsizlik yerine, hayata daha sıkı tutunmak için bir şeyler yapmak. Şehirdeki psikolojik danışma merkezlerinin umutsuzlukla savaşta önemli bir araç olduğunun bilincindeler. Evleri ziyaret ediyor, ailelerle konuşuyor, posterler, broşürler hazırlıyorlar, mahalle sakinlerini çeşitli etkinliklerde buluşturuyorlar. Kısa sürede beş mahallede iki bin kişiye ulaşmayı ve en az 100 genç kızın merkezlerden yararlanmasını hedefliyorlar.
Kahramanmaraş – “Orkidelere hayat ver”
Türkiye’nin içine kapanık yerleşim merkezlerinden biri, Kahramanmaraş’ın Geben beldesinde, dış dünyayla kurulan ekonomik ilişkilerde bir çiçek önemli rol oynuyor: Orkide ya da Latince adlarıyla “orchis” ve “ophrys” türleri. Dağ ekosistemlerinde doğal olarak yetişen ve mor, beyaz, sarı, turuncu çiçekler açan bu nadide çiçeklerin soyu, hatalı ve yoğun toplama sonucu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.
Geben ve Çevre Köyler Toplumsal Gelişim ve Girişim Derneği bünyesinde bir grup genç, dünyadaki sayılı orkide alanlarından biri olan bölgelerinde yetişen orkidelerin korunması, bu amaçla öncelikle doğru toplama yöntemleri kullanılması için bir çalışma başlatmış durumda.
Bir kız arkadaşlarının liderlik ettiği gruplarıyla köyleri ziyaret ediyor, seminerler düzenliyor, başka gençlerle işbirliği yapıyor ve büyüklerine orkidelerin korunması için gerekli bilgileri aktarıyorlar.
Ankara – Hayata artı bir tuş
100 yılı aşkın bir geçmişi olmasına rağmen sadece 750 kadar aktif lisanslı sporcuya sahip olan eskrim sporu Türkiye’de ne yaygın olarak yapılan, ne de yaygın olarak izlenen bir spor dalı. Sporcuya sürat, kuvvet, dayanıklılık, koordinasyon, denge, çabuk ve doğru karar verme gibi yetiler kazandıran eskrimin, bu yetilere en fazla ihtiyaç duyan gençler arasında yaygınlaştırılmasına yönelik bir adım gene gençlerden geldi.
Ankara’da Yenişehir Gençlik ve Spor Kulübü Derneği bünyesinde bir grup genç, “Hayata artı bir tuş” dediler ve belirledikleri lise ve yetiştirme yurtlarına yönelik bir proje başlattılar.
Hedefleri, bu sporun 1250 gence tanıtılması, 10 gence temel eskrim eğitimi sağlanması ve bu gençlerin lisanslı sporcular olarak eskrim sporuna kazandırılması. Bu çerçevede gençlere spor beslenmesi, spor fizyolojisi, sporda ilk yardım, madde bağımlılığı, spor sağlığı, sporda genç psikolojisi gibi konularda destekleyici seminerler verilmesi de hedefleniyor.
Hakkari – Potada engel yok
Yüzlerce ortopedik engellinin mekân düzenlemelerindeki yetersizlikler, iklim şartları, maddi olanaksızlıklar gibi sorunlar nedeniyle bir tür “ev hapsi”nde yaşadığı Hakkâri’de, Sümbül Engelliler Spor Kulübü bünyesinde bir grup genç tasarladıkları projeyle engelli arkadaşlarına hayata katılma fırsatı sundu.
Engellilere yönelik önyargıların ortadan kalkmasına katkıda bulunma ve çeşitli toplum kesimlerini engellilerle dayanışmaya çağırmayı da hedefleyen proje kapsamında düzenlenen basketbol çalışmalarına 30 engelli genç katıldı. Projenin son aşamasında da bir basketbol turnuvası düzenlendi. Dört takımı Hakkâri Kapalı Spor Salonu’nda karşı karşıya getiren turnuvanın finali Sümbül Engelliler Spor Kulübü ile Diyarbakır Engelliler Spor Kulübü arasında oynandı.
Mersin – Havacılığa ilk adım
Dünyanın en iyi pilotlarının yetiştiği Türkiye’de havacılık sevgisinin yaygınlaştırılması için Mersin’de Türk Hava Kurumu ile işbirliği içinde yola çıkan bir grup genç, hazırladıkları projede 500 gence havacılık sporunun tanıtılmasını, 100 gence havacılık eğitimi verilmesini hedefliyor.
Proje çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar, model uçaklar ve model çeşitleri hakkında nazari dersler verilmesini, atölye çalışmalarını (model uçak yapımı), model yapımı bitiminde denge ve uçuş ayarlarının yapılması ve modellerin uçurulmasını kapsıyor.
Eğitim sonucunda sertifika alan öğrenciler arasında model uçak yarışması düzenlenecek.
Şırnak – Yeni doğan gelecek
Şırnak’ta bebek ölümleri Türkiye ortalamasının üzerinde. Buna doğum öncesi ve sonrasında öz bakımın gerektiği gibi yapılmaması ya da yapılamaması, düzenli beslenme bilinci eksikliği, sağlık hizmetlerinin yetersizliği ve rahatsızlıklarda yanlış tedavi yöntemlerinin kullanılması gibi bir dizi faktör neden oluyor.
Şırnaklı bir grup genç tarafından başlatılan projede 15-35 yaş arası kadın ve erkeklere aile planlaması, anne ve çocuk sağlığı eğitimleri verilmesi, sağlık uzmanları ile birlikte hazırlanacak broşür, afiş ve CD’lerle anne-çocuk sağlığı bilincinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Proje kapsamında ayrıca ev ziyaretleri düzenlenecek ve proje ortaklarının da katılımıyla düzenli durum değerlendirmeleri yapılacak.
Çankırı – Geçmiş zaman istasyonu
Değişim geçmişin bilgisinden uzaklaştırdıkça bugünün bilgisi de yara alıyor, dünya ve üzerindekiler daha az tanıdığımız varlıklara dönüşüyor. Bu, en fazla değişimden hızlı, derinden etkilenen yerlerde yaşanıyor.
Değişimin yabancılaştırmasını geçmişin bilgisiyle engellemek için bir grup genç Çankırı’da bir sözlü tarih çalışması başlattı. lldeki yaşlılarla röportajlar yaparak yörelerinde yaşayan insanların geçmişte nasıl eğlendiklerini, nasıl öğrendiklerini ve nasıl kazandıklarını öğrenmeyi ve öğrendiklerini diğer gençlerle paylaşmayı hedefliyorlar. Çankırılı gençler kültürel ve tarihi birikimlerine sahip çıkmak amacındalar. 70 yaş üstü 30 kişiyle yapılacak röportajlar sonucunda “Çankırı Geçmiş Zaman İstasyonu“ belgeseli ortaya çıkacak. Belgesel CD’leri ve hazırlanacak broşürler okullara, il ve halk kütüphanelerine gönderilecek.
İzmir – Engelsiz mesleki eğitim
Engellilerin yaklaşık yüzde 80’inin iş gücüne dahil olmadığı Türkiye’de bu durumu değiştirmek hem engelliler, hem de tüm toplum açısından önem taşıyor. Engellilerin istihdamının artırılması için yürütülecek çalışmalarda kamu kuruluşları kadar bireylere ve sivil toplum kuruluşlarına da görev düşüyor.
İş kadar işe uygun vasıflı eleman ihtiyacının da önemli olduğunu farkeden bir grup genç tarafından İzmir’de başlatılan “Engelsiz Mesleki Eğitim” projesinde gençlere istihdama yönelik eğitimler ile destek verilmesi ve engellilerin istihdamı konusunda toplumsal farkındalık yaratılması amaçlanıyor.
Proje kapsamında, 16-26 yaş grubundan 10 gencin etkin muhasebeci vasıfları kazanması, iş başvuru süreçleri hakkında yetkin hale gelmesi için çalışmalar yürütülüyor. Projede gençler, uzman eğiticiler tarafından ön muhasebe ve bilgisayarlı muhasebe alanlarında eğitiliyor. Gençlere ayrıca, takım çalışması, iletişim teknikleri ve mülakat teknikleri gibi dersler de veriliyor.
3. Dönem Projeleri
Antalya – Fark Atalım
“Yaşantımız içerisinde kaç tane engelli arkadaşımız/dostumuz var? Ya da cep telefonumuzda kayıtlı olan numaraların kaç tanesi engellilere ait?” Fark Atalım Festival Projesi bu sorulara verilen yanıtların ‘malum’ olmasından yola çıkıyor. Farklı engel gruplarından 35 ve engelli olmayan 35 gencin, yarışmacı olmayan sportif ve kültürel etkinliklerden oluşan bir festivalde biraraya gelmesini hedefleyen proje, katılımcılar arası arkadaşlıkların kurulmasını, bunların sürdürülebilemsini ve festivalin kalıcılaşmasını amaçlıyor.
Balıkesir – Bir Damla Bin Verim...
Su kaynaklarının giderek azalması dünya ve ülke gündeminde hızla en ön sıraya doğru tırmanıyor. Ülkemizin tatlı su kaynaklarının azalmasındaki en büyük etkenlerden biri şüphesiz sulu tarımda kullanılan yöntemler. “Bir Damla Bin Verim” projesi su kaynaklarının azalması sorununun çözümüne katkı sunarak hayata bir artı katmayı amaçlıyor. Balıkesir’in köylerinde daha önce uygulanmayan bir yöntem olan damla sulamayı yaygınlaştırmayı hedefleyen proje, bu sayede sulu tarımda kullanılan su miktarını en aza indirmeyi amaçlıyor. Proje, damla sulama tekniği ile emek ve enerji maliyetlerini de düşürerek yöredeki tarımsal faaliyete katkı sunmayı hedefliyor.
Amasya – Bisiklet Dostu Amasya
“Bisiklet Dostu Amasya” projesi, Amasya’nın alarm veren sorunu hava kirliliğinde, motorlu araç kullanımının önemli bir etkisinin olduğu tespitinden yola çıkıyor. Amasyalı gençler, çevre koşullarının iyileştirilmesi için Amasya halkını acil durumlar haricinde gidecekleri yerlere bisiklet vasıtasıyla veya yürüyerek gitmeleri konusunda harekete geçirmeyi; böylece eksoz gazı salınımını en aza indirmeyi ve insanları aktif bir yaşama yönlendirmeyi amaçlıyor.
Erzurum – Çilek Kokulu Günler
Çilek mevsimi Türkiye’nin her yerinde sona erdiğinde Erzurum’da yeni başlıyor. Bugüne kadar çileği sürekli dışarıdan getirmiş bir coğrafyanın kadınları Erzurum’da organik dağ çileği üreterek hem yörelerine yeni bir lezzet sunuyor, hem de istihdama kendi ürünleri ve girişimcilikleri ile katılıyor. “Çilek Kokulu Günler” projesi de Erzurum ve çevresine yeni bir ürün tanıtmakla kalmamayı aynı zamanda yörenin bu yeni yaratıcı üreticilerini toptancı, pazarlamacı ve nihai tüketici zincirinin bir parçası haline getirmeyi hedefliyor. Proje böylece kadınların istihdama salt üretim düzeyinde değil, pazarlama düzeyinde de aktif katılımını sağlamayı planlıyor.
İstanbul – Eğitimci Adayları Kukla Öğreniyor
Okul öncesi ve ilköğretimde kukla, tiyatro ve drama çalışmaları giderek azalıyor. Bu büyük ölçüde ülkemizdeki eğitimci kadroların meslek okullarından ya da fakültelerinden bu konularda yeterli donanımla çıkmamalarından kaynaklanıyor. Eğitimci adaylarının kapasitelerini bu doğrultuda arttırmayı hedefleyen “Eğitimciler Kukla Öğreniyor” projesi, genç eğitimci adaylarına kuklayı bir drama nesnesi olarak kullanabilecekleri bir donanım sağlayarak, eğitim verecekleri çocukların da hayatlarına ve hayal dünyalarına zenginlik katmayı amaçlıyor.
Mersin & Antalya & Konya – Kayıp Masallar
“Gerçek olan masaldır. Masallarda insanlığın sırları yatar. Kültürlerin süzgecinden geçen bilgi, ilk önce masallarda dile getirilir.” Hindistan’dan Sibirya’ya; Orta Asya’dan Anadolu’ya büyük bir coğrafyanın izlerini ve etkileşim içinde oldukları birçok kültürden süzülen ipuçlarını, kendi bünyelerinde eriterek, Anadolu’ya getiren yörüklerin, yerleşik hayata geçmesiyle birlikte masallar başta olmak üzere sözlü kültür ürünleri kaybolmaya başlıyor. Bu yüzden bin yıllık kültüre ve insanlığa dair bu kültürel mirası aktarabilme fırsatları da elimizden kayıp gidiyor. Bu sorundan yola çıkan “Kayıp Masallar” projesi halen yörüklük kültürünü yaşatan son topluluklara ulaşıp masallarını kayıt altına alarak bu birikimi sonraki kuşaklara aktarmayı hedefliyor.
Erzurum – Olimpiyatın Erzurum'u
Erzurum tarihinin en büyük ev sahipliklerinden birine hazırlanıyor. 25. Üniversiteler Arası Kış Olimpiyatları’na. 2011 yılında Erzurum’a yurt içinden ve dışından binlerce genç sporcu ve izleyici akın edecek. Bunun için pek çok fiziksel altyapı projesi tasarlanıyor. Erzurum fiziksel olarak olimpiyatlara hazırlanıyor. Ya sosyal ve kültürel olarak? Bu büyük buluşmaya ev sahibi olmanın fiziksel olduğu kadar sosyal ve kültürel hazırlık gerektirdiğini öngören “Olimpiyatın Erzurum’u” projesi, halkın, sivil toplum kuruluşlarının ve kamu kurumlarının kış sporlarını ne kadar tanıdığını, bu sporlara ne kadar yakın olduğunu, farklı kültürlere bakış açılarını, olimpiyat oyunlarından ne beklediğini araştırarak Erzurum’un sosyal ve kültürel altyapısını olimpiyata hazırlayacak bir stratejik plan önerisi geliştirmeyi hedefliyor.
İzmir – Tsunami: Sanat "Engelleri" Değiştirmeye Başlıyor
Her bedensel hal kendi dilini ve kültürünü üretiyor. Körler körlerle, sağırlar sağırlarla, “normaller” normallerle vs. sosyalleşiyor ve birlikte kendi bedensel hallerinin kendilerinden farklı olanlara açık olmayan dünyalarını yaratıyor. Farklı bedensel hallerin birlikte üretimini sanat alanında gerçekleştirmeyi amaçlayan proje, yarattıkları gösteri topluluğunu, bedensel çokkültürlülüğe dayalı bir hayatı mümkün kılan bir toplum modeli olarak sunmayı planlıyor. İzmir çevresinde uygulanması planlanan proje, engelli ve engelsizlerin birlikte oluşturduğu gösteri grubunun çıkacağı bölge turnesi ile farklı bedensel hallerin biraradalığının imkanlarını daha büyük kitlelere sunmayı hedefliyor.
Manisa – Temiz Gediz İçin Gençlik İnisiyatifi
“Temiz Gediz için Gençlik İnsiyatifi” projesi Gediz Nehri'nin giderek kirlenmesi ve yok olma tehlikesi ile yüzyüze gelmesi ihtimali karşısında Manisa’da bir Gençlik İnsiyatifi kurmayı ve kirlenmeye karşı kampanya yürütmeyi hedefliyor. İnisiyatifin farkındalık arttırıcı çalışmalarıyla, nehrin hayata döndürülmesi için, başta kamu kurumları olmak üzere yerel yönetimler ve özel sektörü somut adımlar atması için harekete geçirecek kamuoyunun yaratılması amaçlanıyor.
Konu RoHaN tarafından (15.02.2009 Saat 00:32 ) değiştirilmiştir.
"BİZİM YANIMIZA GELEN HİÇ KİMSE GELDİĞİ GİBİ AYRILMAMIŞTIR"Şeyh Muhammed Kazım KS