Tarihte Bugün 10 Kasım
Olaylar
* 1444 - Varna Savaşı
* 1775 - ABD Deniz Piyadeleri adı verilen askeri hizmet birimi, ABD Deniz Kuvvetleri bünyesinde kuruldu.
* 1908 - Kız çocuklarının eğitimi için çalışacak olan Cemiyet-i Hayriye-i Nisvaniye, Selanik'te Zekiye Hanım tarafından kuruldu.
* 1918 - Darülbedayi'ye ilk kız öğrenciler alındı. Öğrencilerin adları: Bedire, Memduha, Beyza, Refika ve Afife (Jale).
* 1922 - Osmanlı padişahı VI. Mehmet Vahdettin, son Selamlık törenine katıldı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk
* 1924 - Halk Fırkası'ndan istifa eden milletvekillerinin kuracağı partinin adının "Cumhuriyet Fırkası" olacağı haberi üzerine Halk Fırkası'nın adı Cumhuriyet Halk Fırkası olarak değiştirildi.
* 1928 - Michinomiya Hirohito Japonya'nın 124. imparatoru olarak taç giydi.
* 1938 - Almanya'daki "Kristal Gece"de naziler, yahudilere ait mağazaları ve 267 sinagogu yakıp tahrip etti, binlerce yahudi işsiz ve evsiz kaldı.
* 1938 - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sabah saat 9:05'te Dolmabahçe Sarayı'nda, 57 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Türkiye'de ulusal yas ilan edildi.
* 1938 - Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümüyle boşalan cumhurbaşkanlığına İsmet İnönü seçildi.
* 1940 - Walt Disney, FBI'ın Los Angeles ofisi için muhbirlik yapmaya başladı. Görevi Hollywood'daki Amerikan aleyhtarı olduğunu düşündüğü kişileri ihbar etmekti.
* 1944 - Müttefikler, Arnavutluk'ta Enver Hoca liderliğindeki hükümeti tanıdı.
* 1951 - ABD'de ilk kez Atlantik ve Pasifik sahilleri arasında doğrudan telefon bağlantısı hizmeti başladı.
* 1953 - Atatürk'ün naaşı, Cumhurbaşkanı Celâl Bayar'ın ve halkın katıldığı görkemli törenle Anıtkabir'e nakledildi.
* 1961 - Stalingrad'ın ismi Volgagrad olarak değiştirildi.
* 1965 - Çin'de "Kültür Devrimi" başladı
* 1970 - Sovyetler Birliği'ne ait Ay aracı Lunokhod 1 fırlatıldı. Araç Dünya dışında bir zeminde uzaktan kumanda ile hareket ettirilen ilk robottu.
* 1975 - Portekiz, 16. yy'dan beri sömürgesi olan Angola'ya özgürlüğünü verdiğini açıkladı.
* 1989 - Bulgaristan devlet başkanı Todor Jivkov istifa etmek zorunda kaldı.
* 1992 - Türkiye'nin ilk cep denizaltısı dalışını Bodrum'da gerçekleştirdi.
* 1996 - Ankara'da on binlerce kişi, şeriata geçit yok pankartı altında Anıtkabir'e yürüyerek, Ata'nın manevi huzurunda saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir'i, 10 Kasım'da 1 milyon kişi ziyaret etti.
* 2005 - AİHM, Leyla Şahin Davası'nda, üniversitelerde üniversite tüzüklerine uymanın gerekli olduğuna ve Türkiye'nin haklı olduğuna hükmetti.


LinkBack URL
About LinkBacks



Alıntı
