İKİ RENK KURABİYE
malzemeler:
2 adet yumurta
1 su bar. pudra şekeri
250 gr. oda sıcaklığında margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
2 çorba kaş. kakao
hazırlanışıerin bir kapta yumurtalarıpudra şekerini
margarini
kabartma tozunu
vanilyayı ve unu iyice yoğurun.Hazırladığınız hamurun yarısını ayırın.Ayırdığınız hamura kakaoyu ekleyin ve 15-20 dk. dinlendirin.Merdaneyle iki hamuru da dikdörtgen biçiminde ayrı ayrı açın.Daha sonra ikisini üstüste koyup rulo yapın.Elinizle rulodan bezeler kopararak şekil verin ve yağladığınız tepsiye dizin.önce kızgın fırına koyun daha sonra fırının derecesini 130-150 ye düşürün.yarım saat pişirin.
BrÜksel Muhallebİsİ
Gereçler:
Muhallebisi için:
5 su bardağı süt
3 kahve fincanı şeker
2 kahve fincanı un
150 gr margarin
1 paket vanilya
çikolata sosu için:
15 kahve fincanı süt
2 çorba kaşığı kakao(silme)
2 çorba kaşığı şeker
1 yumurta sarısı
Yapılışı:
Yapılışı: muhallebiyi yapmak için 2 fincan un3 fincan toz şeker
1 paket vanilya bir tencerede karıştırılır
üzerine 5 bardak sütü ilave edip orta ateşte pişirilir.kaynamaya başladıktan sonra 150 gr margarin de ilave edilerek pişirmeye devam edilir.muhallebi iyice koyulaşınca ateşten alınır ve bir müddet soğumaya bırakılır.bu arada çikolata sosunu hazırlamak için;küçük bir tencereye çikolata sosu malzemeleri konur ve orta ateşte iyice koyulaşıncaya dek pişirilir.Ilıklaşan muhallebi mikserle 10 dakika kadar çırpılır ve arzuya göre büyük cam bir kaba ya da küçük kaselere konur.muhallebinin üzerine de çikolata sosları döküldükten sonra bir gece buzdolabında bekletilir.
KARYAGDI HATUN
Malzemeler:
- 1 paket tuzsuz etimek
- 2 su bardagi toz seker
- 2 su bardagi su.
Süslemek 0çin:
- 1 adet nar
- Hindistancevizi.
Kremas1 0çin:
- 1 kg. süt
- 5 yemek kasigi pirinç unu
- 2 kahve fincani toz seker
- 1 paket vanilya
- 1 poset krem santi
- 1 su bardagi süt.
Yapilisi
Etimekleri kiriptepsiye yerlestirin. Sekeri yakip
karamel haline gelince 2 su bardag1 su ile kaynat1n. Etimeklerin üzerine dökün. Pirinç unu
toz seker
vanilya ve 1 kg. süt ile krema yapin. Etimeklerin üzerine yayin. Krem santiyi 1 su bardag1 süt ile çirpip
kremanin üzerine sivayin. Üzerine hindistancevizi serpip
nar ile süsleyin.
********BAKLAVA**********
M a l z e m e l e r
* 1 kg. sert buğday unu![]()
* 3 yumurta* 10 gr. tuz
![]()
* 50 gr. nişasta* 1 kg. sade yağ
![]()
* 500 gr. Antep fıstığı içi![]()
* 500 gr. süt![]()
* 50 gr. irmik![]()
* 750 gr. şeker![]()
* 350 gr. su.
HAZIRLANIŞI:
Un tezgah üzerine daire şeklinde dökülerek ortası boş bırakılır. Üç yumurta10 gr. tuz ile çırpılarak az miktarda su ilave edilir ve unla birlikte yoğurulur. Yoğurma sırasında hamurun üzerine hafif su serpilerek
kulak memesi yumuşaklığında kıvama gelinceye kadar yoğurulur. Hamur fitil şeklinde uzatılarak iki parmak eninde kesilir (her biri yaklaşık 75-100 gr. arası olacak)
el ile yassılaştırılır. Tekrar hafif nişasta serpilir üst üste konulur (6 adet veya 12 adete kadar çıkabilir) ve açılır. Bu hamurlar oklavayla kenarından ortasına doğru elle inceltilir. Hamurun yarı çapı 25-30 cm. olunca
elle nişasta seprilerek
hamur üst üste getirilir. Baştaki işlem 3 defa tekrarlanır. Hamur eni 60 cm boyu 120-140 cm kadar açılır. Açılan hamur baklava yapılacak tepsinin büyüklüğünde kesilir. Bunlar küçük oklavaya sarılır. İçinden en ince ve en pürüzsüz olanı yüzlük ve yüzlük altı olarak seçilir.
Baklava yapılacak tepsiye ince bir kat yağ sürülür. Tepsi büyüklüğünde kesilen yufkadan oklavayla iki kat serilir. Bu işlem 12 veya 14 kat yufka serilene kadar devam eder. Daha önceden hazırlanmış krema halindeki kaymak tepsisinin ortasına dökülüp bıçak yardımı ile her tarafına yayılır (her tarafın eşit olması çok önemlidir). Üzerine çekilmiş fıstık serpilir ve üstü açılan yufka ile döşenir. Üstüne yüzlük diye ayrılan hamurdan 10-12 kat serilir. Aralarına yağ atılır. Kenarları düzeltilir. Keskin dilim bıçağı ile mekikmuska ve parmak kare şeklinde kesilir
eritilmiş sıcak yağ üzerine gezdirilir ve fırına verilir. Fırın 230-260 derece sıcaklıktadır. Fırında tepsiler devamlı yer değiştirerek çevrilir. Baklava 4-5 dakika sonra hazır olur. Hazır olduktan sonra dilim halinde kesilen yerlerin bıçakla arası açılır. Ateş üzerinde 2-3 dakika tutulur ve şeker verme işlemine başlanır. 1 kg. şeker 350 gr. su ile iyice kaynatılıp kıvam yapılır
kepçeyle üzerine sıcak olarak yavaşça yedirilir. Oynatılmayarak soğuyuncaya kadar bekletilir ve servise hazır duruma gelir.
Çilek reçelli rulo
Reçelli rulo
KAÇ KİŞİLİK: 6
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
PİŞME SÜRESİ: 15 dk
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı pudraşeker
2 kahve fincanı un
6 çorba kaşığı vişne veya çilek reçeli
Hazırlanışı:
* Fırını 220 dereceye ayarlayıp ısıtın. Yumurtaları ısıya dayanıklı bir cam bir kâseye kırın. Bu kâsenin üzerine oturabileceği bir başka içi kaynar su dolu kabı ocağa yerleştirin. Kısık ateşte su kaynarken üzerine cam kâseyi yerleştirip (buharını alacak şekilde) yumurtaları mikserle köpük köpük olana kadar çırpın. Pudraşeker ekleyip koyulaşana ve beyaz krema rengini alana kadar çırpın. Kâseyi buharın üzerinden alıp unu ekleyin ve tahta kaşıkla iyice karıştırarak yedirin.
* 20X30 cm ebadında dikdörtgen bir kalıbın dibini ve kenarlarını yağlı kâğıtla kaplayın. Hamuru boşaltıp yayın. Sıcak fırına verip pembeleşene kadar pişirin. Tezgâha bir mutfak bezi serip üzerine geniş bir yağlı kâğıt yayın. Pandispanya soğuyunca kalıbı ters çevirip hazırladığınız yağlı kâğıdın üzerine çıkarın. Pandispanyanın üzerindeki pişirme kâğıdını yavaşça kaldırın. Alttaki yağlı kâğıtla beraber pandispanyayı rulo yaparak dikkatlice sarıp bırakın.
* Pandispanyanın yüzeyini reçelle kaplayın. Yine aynı yöne doğru sarıp rulo yapın ve aynı kâğıda sıkıca sarıp 1-2 saat kadar bekletin. Kâğıdı alıp üzerine pudraşeker serpin. Dilimleyip servis yapın.
__________________
Arap Kadayifi
Malzemeler
5 adet yassi kadayif
3 adet yumurta (çirpilmis)
1 bardak un
1 su bardagi süt
250 gr çiçek yagi
450 gr seker
600 gr su
Yarim limon
50 gr çekilmis yesil fistik
Yapilis Tarifi
Kadayiflarin etrafini bir makas yardimiyla çok ince keserek aldiktan sonra tepsiye koyup ilik sütü ilave edin.
Daha sonra önce una daha sonra çirpilmis yumurtaya bulayarak bir tavada kizgin yagda kizartin. Daha sonra hazirladiginiz surubun içine koyarak 20 dakika hafif ateste arada bir alt üst ederek kaynatip pisirip sogumaya alin.
Soguduktan sonra surubun içinden alip yesil fistik ile servis yapin.
Yağsız Revani
Malzemeler
6 adet yumurta
yarım su bardağı tozşeker
1 dolu su bardağı irmik
yarım su bardağı un
Yarım limon kabuğu rendesi
Şurubu;
4 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
1/4 limon
Süslemek için;
Hindistancevizifındık ve yeşil fıstık
Yapilis Tarifi
Yumurtaları bir kaba kırıp yarım bardak tozşeker katarak mikserde 10 dk çırpın. Yumurtalar iyice koyulaşınca unlu irmik ve limon rendesi koyup tahta kaşıkla karıştırın.
25-27 cm çapında bir tepsiyi yağlayıp unlayın; yumurta karışımını içine boşaltın. Orta ısılı fırında 40-45 dk pişirin.
Ölçülü şeker ve suyu 5 dk kaynatıp köpüğünü alınlimon sıkıp kabuğunu içine atın. Şurubu soğuduktan sonra sıcak revaninin üzerine boşaltın. Fırında 5 dk bırakıp çıkartın.
Revani soğuduktan sonra tepsinin kenarlarını bıçakla sıyırınhafifçe sallayıp tepsiden kurtulmasını sağlayın ve yuvarlak bir servis tabağını üzerine kapatıp ters çevirerek tabağa aktarın. Üzerini süsleyip


LinkBack URL
About LinkBacks
pudra şekerini
Alıntı
