Mutfağı sevenlerin kitabı: Net 425 g e 
Yemek stilisti Gamze Bursa'nın tarifleri ve Gökçe Erenmemişoğlu'nun fotoğraflarıyla hazırlanan 'Net 425 g e' modern ve lezzetli tarifler sunuyor.
Kitabın yazarı Gamze Bursa sorularımızı yanıtlıyor...
Net 425 g e neyi ifade ediyor?
'Net 425 g e' kapaktaki pirzolanın ağırlığı. Kitap yapma kararını aldığım gün, rakamsal bir ismi olacağını bilmiyordum.
Kitabı hazırlama fikri nasıl oluştu?
Mesleğim olan yemek stilistliğini özgürce uygulayabilmek fikrinden ortaya çıktı. Önceleri hazırladığım fotoğraflar bakış açıları, aksesuarlar, renk gibi konularda hep başkalarının süzgecinden geçiyordu.
Yemek kitabı konusunda da trendler var. Sizce en son trendler neler?
İçerik açısından dünya mutfaklarına yakın tarifler, fotoğraf anlamında ise daha koyu tonlar ilgi çekiyor. Bence bu trendin de sonu yaklaşıyor; yeni akım, modern - etnik çizgilerde olacak.
Kitaptaki tüm stil işlerini siz mi gerçekleştirdiniz?
Evet, prodüksiyondan yemek pişirme ve stilize etmeye kadar her şeyi sadece ben yaptım. Kitabın genel konsepti de bana ait. Şansım beni çok iyi anlayan, tekniği kuvvetli bir fotoğrafçı ve benimle aynı çizgide bir grafik tasarımcı ile çalışmak oldu.
Tarifleriniz 'anne usulü' tuttuğunuz yemek defterinden mi?
Evet, hepsi öyle. Bu tarifler senelerdir evlerinde lezzetli yemekler yediğim akraba ve arkadaşlarımdan alınan ve kitaplardan deneyerek kendi ağız tadımıza yaklaştırdığım yemekleri içeriyor.
Tariflerinizi modernize ettiniz mi?
Tariflerim ile ilgili hiçbir ekstra mesai harcamadım. Benim için en önemli şey, çarpıcı fotoğrafları olan bir kitaba, daha doğrusu orta sehpa üzerinde duracak bir yemek fotoğrafları katalogğuna sahip olmaktı.
Sunum hakkında ne gibi tüyolar verebilirsiniz?
Lezzetli bir yemeğin, farklı ve şaşırtıcı bir şekilde sunulduğunda tamamlandığına inanıyorum. 'Sunum' ise tabak, çatal, masa örtüsü gibi objelerin kullanım şeklini ve yemek malzemelerinin tabağa nasıl yerleştirildiğini ifade ediyor.
Kaynak: House Beautiful
Yapım: Şebnem Yıldız