REKTÖR PROF. DR. ZİYADANOĞULLARI İLE
SİİRT ÜNİVERSİTESİNİN DURUMU TARTIŞILDI
“KAMPUS ALANI İÇİN KEZER’DEN DÖNÜŞ YOK!”
FAKÜLTELER KEZER’DE, YÜKSEK OKULLAR, LOJMANLAR
VE YURTLAR ŞEHİR İÇİNDE, BUGÜN BULUNULAN YERDE KURULACAKLAR
Ramazan’da verilen İFTAR YEMEKLERİNİN sosyal etkinliklere katkısı olmak yanında, bazı sorunların tartışılmasına zemin sağlamak açısından önemli katkısının olduğu bir gerçek. Siirt Üniversitesi’nin çiçeği burnunda yeni Rektörü Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları’nın basın mensuplarına verdiği iftar yemeğinde tartışılan konu, haliyle SİİRT ÜNİVERSİTESİNİN durumu oldu. Kendisini bir “Siirt sevdalısı” olarak tanımlayan yeni Rektör, Siirt Üniversitesinin birçok eksikliklerle kurulduğunu özellikle vurguladı. Siirt’te Eğitim Fakültesi kurulduğunda, Diyarbakır’da Eğitim Fakültesi Dekanı olarak görev yaptığını vurgulayan Rektör, Siirt’e atanan çoğu öğretim görevlilerinin kendi öğrencileri olduğunu ve bundan gurur duyduğunu söyledi.
İhtiyaç duyulan birimlere aciliyetlerine göre başlanacağını belirten Rektör, iki önemli amacının bulunduğunu, bu amaçlarından birinin Kimya Yüksek Mühendisi olması ve bu konuda dünya çapında eserlerinin bulunması açısından Siirt’in ve Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlamak olduğunu vurguladı.
Şirvan’daki zengin bakır madenlerinin hatalı bir şekilde ve ekonomik olmayan yöntemlerle üretildiğini belirten Rektör “A’dan, Z’ye bir dizi fabrikalar kurulması gerekir ki, bakır madenleri gerçek anlamda değerlendirilsin.” Dedi. Bakır madenlerinin işletilmesiyle ilgili üç buluşunun olduğunu belirten Rektör, atıkların bile inceleneceğini, hem değerlendirilerek, ihtiva ettikleri bakır dışındaki diğer elementlerin ortaya çıkarılacağını, bu suretle, ekonomik kayıpların mümkün mertebe sıfırlanması yanında, çevreye zarar vermelerinin de önleneceğini söyledi. “FLOTASYON VERİMLİLİĞİNİ YÜZDE YÜZE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ” diyen Rektör, bakır madeni içinde bulunan SÜLFRİK ASİT, SELENYUM, BAKIR KOBALT, TENUR, ALTIN, GÜMÜŞ gibi bileşiklerin ortaya çıkarılacağını anlattı. Ciner Grubunu suçlayan Rektör, çalışmalarının çok iptidai olduğunu ve büyük ekonomik kayıplara yol açtığına söyledi. “3 kuruş için, 3 bin kuruş heba ediliyor” dedi.
Kendisine yönelttiğimiz bir soru üzerine, Üniversite kampus alanının Kezer olduğunu ve bundan dönüşün söz konusu olmadığını belirten Rektör, “Ancak, üniversite ile Şehrin irtibatını koparmayacağız. Yurtlar, lojmanlar ve yüksek okullar şu anda içinde bulunduğumuz mevcut kampus alanı içinde olacak. Burada da Rektörlük Odamız olacak.” dedi.
Hedeflerinde öncelikli olarak Fen-Edebiyat, Türk Dili Edebiyatı, Tıp Fakültesi, Diş hekimliği Fakültesi ve bazı Meslek Yüksek Okullarının kurulmasının bulunduğunu belirten Rektör, ilk hedeflerinin gerçekleşmesi için gerekli sürenin 8 yıl olduğunu tahmin ettiğini vurguladı.