1 sonuçtan 1 ile 1 arası

Threaded View

  1. #1
    Teğmen Array
    Üyelik tarihi
    01.03.2007
    Mesajlar
    945
    Tecrübe Puanı
    37

    TAKLİDİ TOPLUM

    Bizim toplum olarak okuyup araştırma gibi bir idealimiz yok. Okula giderken bile okuyup ta bilgimi geliştireyim diye bir düşüncemiz hiç yok. Bir tek amacımız var.
    O da okuyup maddi anlamda istikbalimi kurtarayım diye düşünüyoruz. Hiçbir zaman toplumsal olarak düşünmüyor, hep ferdi düşünüyoruz. Topulumun istikbalini değil, kendi istikbalimizi düşünüyoruz. Böyle düşündüğümüz için toplum olarak hep geri kalmak zorunda kalmaya mahkum oluyoruz.

    Oysa ilmin sonu olmadığını az çok hepimiz biliyoruz. İmamı Azam Ebu Hanife'nin "bilmediklerimi ayağımın altına koysam başım arşa değer" dediği cümlelerden de anlıyoruz ki, ilmin sonu yok. Çünkü o öyle bir zatı muhteremdi ki, ömrünü ilimle geçirmişti.

    Yine Hz. Ali'nin dediği gibi "beşikten mezara kadar ilim öğrenmek zorundayız."Çünkü, Kur'an'ı Kerimin bile ilk inen ayeti, "oku! Rabbinin adıyla oku" değil midir? Yine atalarımız "ilim Çin'de de olsa git ve öğren" demişler. Anlaşılan ilim insanı alim eder! Hatta belki de sultan bile eder.

    İlim insanı cehaletten, taklitçilikten, ondan bundan söz almaktan, daha da önemlisi dedikodudan alıkoyar! İlim aşağıdakileri yükseltir! Cahillik ise bir şekilde yüksekte yer tutanları zamanla alçaltır! "Alimin uykusu cahilin ibadetinden daha hayırlıdır." Burada altını çizerek gündeme getirdiğimiz söz konusu atasözleri, ilmin ne kadar önemli olduğunu herhalde bir kere daha bizlere hatırlatıyor.

    Oysa günümüz insanları okumaktan aciz kalmış, ilimden yoksun kalarak adeta ilim fukarası durumuna düşmüşler. Ama günümüzde okuyan Milletlere bir bakın onlar okumanın neticesinde Uzaya bile gitmişler. Teknolojilerini gün geçtikçe geliştirmiş ve durmadan yeni buluşlara imza atarak teknoloji noktasında bayağı mesafe kat ettiklerini görüyoruz. Fakat gel gör ki, bizler sadece tüketen bir toplum haline gelmişiz. Okuyup araştırmadığımız için sosyal hayatta geri kaldığımız gibi, manevi hayatta da maddi anlamda da çok gerilerde kalmışız.

    Örneğin yapmış olduğumuz ibadetlerimizi bile birilerine bakarak öğrenmiş ve onları taklit ediyoruz. Yani namaz kılıyoruz ama, niçin kıldığımızın bilincinde değiliz. Oruç tutuyoruz, Hacca gidiyoruz ve benzeri birçok ibadetler yapıyoruz, yaparken okumadan araştırmadan yapıyoruz. Niye yapıyoruz, sebebi nedir, ben kimim, nereden geldim ve nereye gidiyorum, hiç yoktan nasıl var oldum, yaratılış gayem nedir bir gün olsun düşündük mü? Yüzmeyi öğrenmeden körü körüne denize atlıyoruz. Kurtulabilirsek ne ala, kurtulamazsak kim vurduya gidiyor misali.

    Bizler toplum olarak Dünyaya geldiğimizde, bakıyoruz ki Annemiz ve Babamız ya da çevremizdekiler Namaz kılıyor bizde kılıyoruz, Oruç tutuyor bizde tutuyoruz, Hacca gidiyor bizde gidiyoruz, soruları bu şekilde çoğaltabiliriz. Şimdi sormak istiyorum, bütün bu ibadetleri yaparken acaba ben niye yapıyorum, ve ya yaparken uymam gereken kurallar nelerdir, nelere dikkat etmem lazım hiç araştırıyor muyuz? Hayır! Ne araştırması, çevremizdekilerden böyle gördük ve bizlerde onlara uyuyoruz onlar gibi yapıyoruz!

    Çevremizdekiler yapıyor diye bizde yaptığımız için bugün Türkiye'de değil de Roma'da Dünyaya gelseydik, belki de Kiliseye gidecektik. Ya da ne bileyim Dünyanın bir başka ülkesinde mesela Telaviv'de Dünyaya gelseydik, o zamanda Havraya gidecektik.

    Çünkü çevremiz ne yapıyorsa bizde aynısını yaptığımız için toplumun ezici bir çoğunluğu Maalesef taklidi ibadet yapıyor. Gelin hep birlikte bu hastalıktan kurtulalım. Bu hastalığın reçetesinin yolu ise okumaktan ve araştırmaktan geçer. Çünkü okuyan kişi ilim öğrenir ve alim olur. Alim olunca da yapmış olduğu ibadet taklidi değil, hakiki olduğu için kişi yapmış olduğu ibadetten zevk alır, haz alır...

    Bilal KARADAĞ


 

Benzer Konular

  1. Siirt toplum gönüllüleri
    By Adßlue4you in forum SİİRT VİDEOLARI
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 01.04.2009, 05:50
  2. Sider 12. Genel kurulu yapıldı
    By DeRBeDeR in forum SİTE ARŞİV DEPOSU
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 24.03.2009, 22:19
  3. Din ve Dinin Fert ve Toplum Hayatındaki Yeri
    By CybeR MediA in forum İSLAMÎYET (GENEL)
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 30.11.2005, 16:37
  4. Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 05.08.2005, 16:50

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •