5 sonuçtan 1 ile 5 arası

Konu: 34-İSTANBUL

  1. #1
    "ŞaWuRaN"
    Guest

    Standart 34-İSTANBUL

    [bt]
    Eski Dünyanın merkezinde yer alan İstanbul tarihi abideleri ve şahane tabii manzaraları ile ünlü, önemli bir megapolistir.Asya ile Avrupa Kıtaları''nın dar bir deniz geçidi "Boğaziçi" ile ayrıldığı yerde, iki kıta üzerinde kurulu tek şehirdir. 2500 yılı aşan bir tarihe sahip olan İstanbul, deniz ve karaların kucaklaştığı bu stratejik bölgede kuruluşunu takiben önemli bir ticaret merkezi olmuştu. Tarihi İstanbul şehri üç tarafını Marmara Denizi, Boğaziçi ve Halic''in sardığı bir yarım ada üzerinde yer alır. Burası 3 dünya imparatorluğuna, Roma, Bizans ve Osmanlı Türkleri''ne başkent olmuş,1600 yılı aşan bir süre boyunca 120 den fazla imparator ve sultan burada hüküm sürmüştür. Dünyada bu özelliğe sahip tek şehirdir.Gelişim sürecinde surlar her defasında daha batıya inşa edilerek şehir 4 defa genişletilmişti. 5 yy Roma devri surları ile çevrili, 7 tepe üzerine kurulu İstanbul, Türk sanatının şaheser eserleri, buralara kondurulmuş "taçlar" gibi,Sultan camileri ile süslüdür.Şehrin silueti her yönden güzel, muhteşem ve huzur verici bir manzaradır.Çok emin bir tabii liman olan Haliç şehrin gelişmesinde önemli rol oynamıştı. Ana yolların denize ulaştığı kavşak noktasında yer alması, kolay savunulur bir yarım ada, ideal iklim, zengin ve cömert tabiat, stratejik Boğaziçi''nin kontrolü gibi özellikler ve coğrafi konumunun dünyanın merkezinde bulunması İstanbul''un kısmetidir.

    İmparatorluklar başkenti olduğu sıralarda, devlet ile birlikte dinlere de idari merkez olmuş, Doğu Hıristiyanlığı Patrikliği kurulduğu zamanlardan günümüze kadar bu şehirde üslenmiş,Hıristiyan dünyasının en büyük ilk kilise ve manastırları buradaki pagan mabetlerinin üzerinde yükselmişti.
    İstanbul''un fethini takiben yüz yıl gibi bir sürede sanat eserleri camiler, saraylar, okul, hamam, ve diğer tesisler şehri donatıp Türk karakterine kavuşturmuş, harap halde mevcut kiliselerin bazıları da tamir ve tadil edilerek camiye çevrilmişlerdi.


    Osmanlı Sultanlarının İslam Dini''nin halifeleri olduğu 16 yy dan Cumhuriyetin ilk yılı 1924 e kadar bu sembolünde merkezi İstanbul''dur. Yahudilik her liman şehrinde olduğundan daha fazla İstanbul''da yerleşmiş,15 yy da Türk''lerin İspanya''dan kurtarıp getirdikleri de mutlu, yeni hayat tarzına bu şehirde başlamışlardı.İstanbul,cami,kilise ve sinagogların yan yana mevcudiyetlerini sürdürdüğü bir toleranslar merkezi olagelmiştir. Osmanlı İmparatorluğu çöküş yıllarında şehir, zengin, gösterişli bir çok eser ile süslenebilmiş, saraylar Avrupa sanatının tesirinde yapılmış, Halic''in kuzey yamaçları Galata ve Beyoğlu semtleri Avrupai kimliklerine bürünmüşlerdi. Birinci Dünya savaşlarında taraf olan İmparatorluk çöküp yerine kurulan genç Cumhuriyetin başkenti Ankara''ya taşıması, İstanbul''un önemini azaltmamıştır. 2. Dünya savaşlarını takip eden yıllarda başlayan ve 1950 den sonra hızlanan plansız gelişme eski şehrin dokusuna tesir etmiş, maalesef ahşap yerleşim yerleri süratle yok edilirken her yer beton binalarla dolmuştur. Dışardan yapılan göçler ile nüfus patlamasına uğrayan İstanbul kısa sürede tarihi surların çok ötelerine taşmış, sur içi alanlar atölye, fabrika ve iş yerlerinin istilasına uğramış, açılan ana arterler trafik için çözüm sağlayamamış, alt yapı eksikliğinden dolayı Haliç ilk kirlenen yer olmuştu. 1980''li yıllarda başlayan kurtarma hamleleri ile İstanbul tarihinde görmediği bir yeniden yapılanma sürecine girer.Haliç kıyılarında binlerce yapı istimlak edilerek kıyı boyu yeşil kuşakla çevrelenmiş, Marmara Denizi kıyıları doldurularak park ve bahçelerle donatılmıştır.Drenaj sistemleri tamamlanarak, atık sular fiziki ve biyolojik arıtılmış, şehri çevreleyen denizlerin kirlenmesi önlenmiş, hava kirliliği, artık doğal gaz kullanıldığı için oldukça azalmıştır.

    Roma şehir surları restorasyonları başlatılmış, can damarı Beyoğlu yeni açılan bir cadde ile kurtarılmış, daha önceki yıllara nazaran genel temizlik, bakım, çöp işleri Avrupa standartlarını yakalamıştır. Çevre yolları Boğaziçi''ni 2 asma köprü ile geçerek kıtaları bağlarken, Avrupa yakası hızlı tramvay ve nihayet metro sistemine kavuşmuş, kıyılarda inşa edilen deniz otobüsleri terminalleri ile deniz taşımacılığında sürat ve konfor sağlanmıştır. Tarihi yarım adadaki bütün sınai tesisler şehir dışında yapılan modern sitelere taşınırken, yeni şehirler ve uluslararası otobüs terminali de trafik yoğunluğunu rahatlatmıştır. Eski hapishane binası ile şehrin betonarme ilk büyük yapısı 5 yıldızlı otellere çevrilerek turizme tahsis edilmişlerdir. Şehir doğu-batı ekseninde Marmara kıyıları boyunca dinamik büyümesini tüm hızı ile sürdürmekte, gelişmektedir.
    [/bt]


  2. #2

    SİTE KURUCUSU
    Array
    Üyelik tarihi
    31.07.2005
    Yer
    Siirt
    Yaş
    46
    Mesajlar
    13.422
    Tecrübe Puanı
    10

    Standart Tasaım Şaheseri : İSTANBUL

    Tasarım Şaheseri: İSTANBUL




    Olimpiyati yok.

    Olimpiyat Stadi var.

    3 kilometreyi 3 saatte gidersin...

    Formula pisti var.





    Baraja ev yapiyorlar.

    Cesmelerden deniz suyu akiyor.

    Misir Carsisi'nda misir bulamazsin.

    Manifaturacilar Carsisi'nda plak satiliyor.

    Sahaflarda, hali var.

    Kapalicarsi, turistlerin carsiya ciktigi gun, kapali.



    Akmerkez, mavi.

    Sehirlerarasi yolcu otobuslerinin yuzde 99.9'u Anadolu'ya gider...

    Otogari Avrupa'da.

    Bakirkoy, hem bakir, hem koy...

    Altinsehir, hem altin hem sehir, gecekondu!





    Ata sehir?

    Kadikoy'e bagli.

    Ahirkapi'ya gemi baglaniyor!

    Bayrampasa'nin, adi bayram, kendi cezaevi.




    Yedikule zindanlarinda konser veriliyor.

    Sultanahmet Cezaevi desen, 5 yildizli otel...

    Topkapi Sarayi.

    Ciragan Sarayi.

    Dolmabahce Sarayi.



    Garibanin uc kurusa karnini doyurdugu yerlerin adi da, "simit sarayi..."

    Bostanci'da bostan yok.

    Tahtakale'de kale yok.



    Tarlabasi'nda tarla yok.

    Etrafta ev mev yokken bakkal dukkáni acan adama saskin demisler... Saskinbakkal'da ev almak New York'tan pahali!

    Besiktas'tan Uskudar'a gec, 2 kilometre...

    Parayla.

    Besiktas'tan Florya'ya git, 22 kilometre...

    Bedava...




    "Ortasindan bogaz gecen, hem Asya'ya hem Avrupa'ya, iki kitaya basan dunyadaki tek sehir" derler... Canakkale ne?


    "Zeynep Kámil Hanimefendi'nin hatirasi onunde saygiyla egiliyoruz" falan da derler... Halbuki, Zeynep hanimefendi, Kamil kocasi.



    Tarihi hipodromda Ramazan senligi yapiyorlar...

    Turkiye'nin en buyuk kumarinin oynandigi Veliefendi, seyhulislam!



    Soyun burali mi

    baska yerden mi

    kiz sen İstanbul'un...

    neresindensin?




    Polonezkoy Muhtari Daniel Ohotski, 5'inci gobek, dogma buyume İstanbullu...

    İstanbul Belediye Baskani, Artvinli.




    Sisli Baskani Erzincanli, Eminonu Baskani Malatyali, Pendik Baskani Sakaryali, Umraniye Baskani Balikesirli, Uskudar Baskani Trabzonlu,Kadikoy Baskani Muslu, Gaziosmanpasa Baskani Kastamonulu... En unlu restorani, Konyali!

    Gazi Osman Pasa da Tokatli'ydi zaten.



    Depremde, evden cik!

    Karda, evden cikma!



    Yagmurda, ust kata cik!

    Dolayisiyla...

    "Tasarim" dedigin kavram, dunyada en cok İstanbul'a yakisir!




    Tek puruz var...

    Yabanci konuklara adresi iyi tarif etmek lazim...

    Cunku malum, Galata Koprusu'nu de Galata'da bulamazlar!

    Adi Galata...

    Kendi Balat'ta.



    Yilmaz Ozdil Hurriyet 08-09-2007
    "BİZİM YANIMIZA GELEN HİÇ KİMSE GELDİĞİ GİBİ AYRILMAMIŞTIR"
    Şeyh Muhammed Kazım KS

  3. #3
    V-I-P Array
    Üyelik tarihi
    30.07.2006
    Yaş
    42
    Mesajlar
    1.222
    Tecrübe Puanı
    45

    Standart YepS :)

    Ne fotograflar anlatır nede söz yeter bu şehri anlatmaya yasayacaksın kı bılesın guzellıgını.... Tsk rohan anıLArım kıprastı ama 2.sinde istanbuldayımm guzel fotoları paylasırım o zamana
    KimS€siZ kaLan ßiR yaLaNın oRTaSında €n z€wkLi S€wiSm€ anIDıR YaLNızLIk...

  4. #4
    "ŞaWuRaN"
    Guest

    Standart Selam: 34-İSTANBUL

    abi şuan ordayım gercekten qelip qezilmesi qörulmesi. eskı tarihi. eserLeri. qunumuz modern sehir.-- yani kısacası qelıp qörulmesi yasanması qereken bir yer.. qörusumce

  5. #5
    SİİRT ULTRASLAN Array
    Üyelik tarihi
    03.01.2007
    Mesajlar
    4.672
    Tecrübe Puanı
    113

    Standart

    istanbul......anlatılmaz yaşanır


 

Benzer Konular

  1. İstanbul gibi ölürüm yar! ....
    By azra53 in forum ŞİİR - EDEBİYAT - MAKALE
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 29.04.2009, 11:03
  2. istanbul destanı
    By KüÇüK_HaNıM in forum DERİN DUYGULAR
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 04.02.2009, 20:41
  3. 2008 yılının radyo yıldızları belli oldu!
    By Kont in forum HABER BÜLTENİ
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 11.01.2009, 00:08
  4. Canım İstanbul (Recep Tayyip ERDOĞAN)
    By ToMi in forum ŞİİR - EDEBİYAT - MAKALE
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 03.06.2008, 21:26
  5. 22.Dönem Milletvekillerin Mail Adresleri
    By SeRaP in forum MESSENGER & E-MAİL
    Cevaplar: 7
    Son Mesaj: 26.02.2008, 15:10

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •