YEMEKLERİ
Ciğer şiş ve kebap yanına ezme salata
Ekşili Dolma
Karacadağ Pirinç Pilavı
Kuru Lebeni Tava
İçli Köfte
Lebeni Menü
Sac Kavurma
İrmik Tatlısı
Mumbar
DİYARBAKIR YEMEK FOLKLORUNDA KIŞ HAZIRLIKLARI
Diyarbakır yemek folklorunda kış hazırlıkları önemli bir yer tutar. Bazı yiyecekler kış için hazırlanır. Pastırma, kavur**SANSÜRLÜ-KELİME**ma, peynir, sal**SANSÜRLÜ-KELİME**ça, pekmez yap**SANSÜRLÜ-KELİME**mak, turşu kurmak, patlıcan, bi**SANSÜRLÜ-KELİME**ber, kabak gibi bazı sebzeleri, erik, elma gi**SANSÜRLÜ-KELİME**bi bazı meyveleri kurut**SANSÜRLÜ-KELİME**mak, çökelek ve koruk hazırlamak, şehriye kesmek, pirinç, bulgur, mercimek gibi tahılları ayıklamak ve kış için kullanılabilir bir hale getirmek gibi özel**SANSÜRLÜ-KELİME**likle kadınları meşgul eden işler, uzun zaman alır. Bu hazırlıklar, komşuların yardımları ile yürütülür. Bu işler, sosyal bir dayanışmanın yanı sıra, bir törene dö**SANSÜRLÜ-KELİME**nüşür
Şehriye kesmek:
Diyarbakır yöresinde şehriye kesmenin anlamı ha**SANSÜRLÜ-KELİME**murun parmaklar arasında ince ve küçük parçalara ayrılmasıdır. Şehriye çorba veya pilav olarak doğru**SANSÜRLÜ-KELİME**dan yenildiği gibi, bulgur veya pirince katılarak da kullanılmaktadır.
Şehriye genellikle geceleri kesilir. Gündüz kadınların ev işleri olduğu için gece tercih edilir. Bunun için önceden komşulara haber verilir.
Şehriye kesmek için, yağlı hamur yoğrulur, küçük parçalara ayrılır. Yere büyük bir bez serilir. Bezin etrafına minderler konur. Konuklar bu minderlerin üzerine otururlar. Yağlı hamuru genellikle evin büyüğü ve komşulardan biri dağıtır. Hamuru alan kişi, parmaklan arasında ovuşturarak, ince ve küçük par**SANSÜRLÜ-KELİME**çalara ayırır. Bu parçalar genellikle 11,5 santimetre uzunluğundadırlar. Elinde hamuru biten kişi el çırpa**SANSÜRLÜ-KELİME**rak hamur istediğini belirtir, hamur da**SANSÜRLÜ-KELİME**ğıtan kişi de hamuru o kişiye atar.
Şehriye kesmek, 1015 kadının bir araya gel**SANSÜRLÜ-KELİME**mesi demektir.
DİYARBAKIR TÖREN YEMEKLERİ
Törenler gerek kişisel, gerekse toplumsal yaşamımızda önemli bir yer tutarlar.
Diyarbakır'da belirli gün**SANSÜRLÜ-KELİME**lerde yapılan törenler vardır. Bu törenlere özgü değişik yemekler, tatlılar, içecekler hazırlanır. Bu törenler; doğum, sünnet düğünü, söz kesme, nişan, düğün törenleri, kirve davetleri, diş hediği, loğusa hamamı, hacca gidiş, dönüş törenleri, mevlid töreni, kurban ve şeker bayramı, muharrem ve nevruz günleri, yağmur duası ve ölüm törenleridir.
DİYARBAKIR'IN ÖNEMLİ YEMEKLERİ
Diyarbakır'da en fazla pişirilen yemekler "tencere yemekleri" olarak tanımlanan etli sebze yemekleridir. Sebze yerine bazen meyve da kullanılmaktadır. Elma, erik, ayva, çağla gibi meyvelerden etli yemekler yapılmaktadır. Diyarbakır'a özgü yemeklerin başında "Meftune" adı verilen genellikle patlıcanla yapılan bir yemek gelmektedir. Bundan başka düzme veya "pürlezzel", "karnıyarık" veya "belibağlı", "içli köfte", "kibe bum**SANSÜRLÜ-KELİME**bar", "lebeni çorbası", "nuriye tatlısı" Diyarbakır'ın çok önemli yemekleri arasında yer almaktadırlar.


LinkBack URL
About LinkBacks








Alıntı












